Presidentti Niinistö keskusteli Yhdysvaltain varapresidentti Harrisin kanssa

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 6/2021
27.4.2021

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris kävivät pitkän ja miellyttävän puhelinkeskustelun tiistai-illalla 27. huhtikuuta 2021.

Varapresidentti Harris välitti presidentti Bidenin terveiset presidentti Niinistölle.

Presidentti Niinistö ja varapresidentti Harris totesivat Suomen ja Yhdysvaltain tiiviin kahdenvälisen suhteen erinomaiseksi ja keskustelivat mahdollisuuksista lisätä yhteistyötä edelleen etenkin teknologian ja turvallisuuden aloilla.

Keskustelunaiheena olivat myös suurvaltasuhteet ja jännittynyt kansainvälinen tilanne. Presidentti Niinistö kertoi aloitteestaan Helsingin hengen vahvistamiseksi sen täyttäessä 50 vuotta vuonna 2025.

Presidentti Niinistö ja varapresidentti Harris puhuivat rakentavan yhteistyön tarpeesta arktisella alueella, sekä ilmastonmuutosta että turvallisuuskysymyksiä koskien. Presidentti Niinistö esitti kiitoksensa Yhdysvaltain paluusta kansainväliseen ilmastoyhteistyöhön.

Globaalin terveysturvallisuusyhteistyön lisäksi esillä olivat myös sekä Yhdysvaltoihin että Eurooppaan kohdistuvat muuttoliikkeet ja mahdollisuudet vaikuttaa niiden alkusyihin. Tähän liittyen presidentti Niinistö korosti naisten ja tyttöjen aseman parantamisen merkitystä.