Presidentti Niinistö Naton huippukokoukseen Vilnaan

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 24/2023
7.7.2023

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu Naton huippukokoukseen 11.–12. heinäkuuta 2023 Vilnassa.

Huippukokouksen pääaiheita ovat Naton pelote ja puolustus, jäsenmaiden puolustusinvestointisitoumus, Ukrainalle annettava tuki, Ukrainan ja Naton suhteen kehittyminen sekä yhteistyö Naton kumppanien kanssa. Suomelle on tärkeää saada Ruotsi Naton jäseneksi viipymättä.

Ohjelmassa on Pohjois-Atlantin neuvoston päämieskokousten lisäksi illallinen tiistaina 11. heinäkuuta sekä Nato–Ukraina-neuvoston kokous keskiviikkona 12. heinäkuuta. Presidentti Niinistöllä on huippukokouksen aikana myös useita kahdenvälisiä tapaamisia.

Presidentti Niinistön johtamassa delegaatiossa huippukokoukseen osallistuvat ulkoministeri Elina Valtonen ja puolustusministeri Antti Häkkänen. Huippukokouksen yhteydessä järjestetään Pohjois-Atlantin neuvoston epäviralliset istunnot ulkoministeri- sekä puolustusministerikokoonpanoissa.

Suomelle Vilnan huippukokous on ensimmäinen Naton jäsenmaana. Kumppanimaan ominaisuudessa presidentti Niinistö on johtanut Suomen delegaatiota Naton huippukokouksissa edellisen, kesäkuussa 2022 Madridissa järjestetyn kokouksen lisäksi videokokouksessa helmikuussa 2022 sekä 2018 Brysselissä, 2016 Varsovassa, 2014 Walesissa ja 2012 Chicagossa.