Presidentti Niinistö valtiovierailulla Kroatiassa: Tarvitsemme vahvempaa EU:ta

Kroatian presidentti Kolinda Grabar-Kitarović vastaanotti presidentti Sauli Niinistön valtiovierailulle Zagrebissa 10. huhtikuuta 2018. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Kroatian presidentti Kolinda Grabar-Kitarović vastaanotti presidentti Sauli Niinistön valtiovierailulle Zagrebissa 10. huhtikuuta 2018. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 14/2018
10.4.2018

Euroopan unioni ja turvallisuus olivat pääaiheina tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Kroatian presidentti Kolinda Grabar-Kitarovićin välisissä keskusteluissa Zagrebissa 10. huhtikuuta 2018.

”Tarvitsemme vahvempaa Euroopan unionia, joka taistelee rauhan ja vapauden puolesta. Sellaista, joka istuu samassa pöydässä isojen maiden kanssa”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Molemmat presidentit korostivat Suomen ja Kroatian peräkkäisten EU-puheenjohtajuuksien tuomaa mahdollisuutta tehdä yhteistyötä.

”Voimme EU-puheenjohtajuusyhteistyön puitteissa toimia rauhan ja Euroopan yhtenäisyyden puolesta”, presidentti Niinistö sanoi ja korosti pienten maiden mahdollisuuksia saada isommat ymmärtämään globaali vastuunsa.

Arktinen on globaali kysymys

Presidentti Niinistö kiitti presidentti Grabar-Kitarovićia Kroatian toimista lähialueellaan.

”Tuimme aikoinaan vahvasti Baltian maiden EU-jäsenyysprosessia. Kroatialla on samankaltainen rooli Kaakkois-Euroopan EU-yhteyksien rakentajana, Työ on tärkeää paitsi Balkanin maille myös EU:n turvallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta.” 

Presidentti Niinistö sanoi myös olevansa tyytyväinen Kroatian presidentin kiinnostukseen yhteistyöstä arktisen alueen suojelemisessa.

”Arktinen alue on globaali kysymys. Jos menetämme arktisen, menetämme koko maailman”, presidentti Niinistö sanoi ja otti erityisesti esiin tarpeen pienentää mustan hiilen päästöjä. 

Presidentti Niinistö tapasi tiistaina Zagrebissa myös Kroatian parlamentin puhemies Gordan Jandrokovićin ja pääministeri Andrej Plenkovićin. 

Vierailun toisena päivänä keskiviikkona 11. huhtikuuta presidentti Niinistö matkusti Splitiin, jossa hän tapasi pormestari Andro Krstulović Oparan ja vihki käyttöön Suomen Splitin-kunniakonsulaatin.

Kyseessä oli presidentti Niinistön toisen presidenttikauden ensimmäinen valtiovierailu sekä ensimmäinen Kroatian ja Suomen välinen valtiovierailu Kroatian EU-jäsenyyden jälkeen.

Kuvia Flickrissä

Valtiovierailu Kroatiaan 10.-12.4.2018