Presidentti Niinistö vierailee Yhdysvalloissa

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 7/2023
23.2.2023

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee Yhdysvalloissa 6.–10. maaliskuuta 2023. Ulko- ja turvallisuuspoliittisten aiheiden lisäksi matkalla painottuu talous- ja teknologiayhteistyön tiivistäminen.

Vierailu alkaa länsirannikolta Seattlesta maanantaina 6. maaliskuuta, jossa presidentti Niinistö tapaa Washingtonin osavaltion kuvernööri Jay Insleen ja puhuu osavaltion senaatin istunnossa transatlanttisesta yhteistyöstä turvallisuuden, teknologian ja talouden aloilla. Ohjelmassa on myös yritysvierailuja sekä turvallisuuspoliittinen keskustelutilaisuus National Nordic Museumissa.

Tiistaina 7. maaliskuuta presidentti Niinistö osallistuu Palo Altossa Stanfordin yliopiston Freeman Spogli -instituutin järjestämään keskusteluun, jonka aiheina ovat turvallisuuspolitiikka, suurvaltakilpailu ja uudet teknologiat. Tapaamisessa Kalifornian varakuvernööri Eleni Kounalakisin kanssa esillä ovat kansainvälinen poliittinen tilanne sekä vihreä ja digitaalinen siirtymä. Presidentti ja varakuvernööri osallistuvat myös pohjoismaisia kasvuyrityksiä esittelevään Bifrost-innovaatiotapahtumaan Piilaaksossa.

Torstaina 9. maaliskuuta presidentti vierailee Washington DC:ssä, jossa hän tapaa muun muassa yhdysvaltalaissenaattoreita. Tapaamisissa ovat esillä Suomen Nato-jäsenyys, transatlanttinen kumppanuus ja Euroopan turvallisuus. Presidentti osallistuu Washingtonissa myös Suomen suurlähetystön järjestämään puolustusteollisuutta ja murrosteknologioita käsittelevään tapahtumaan.

Matkan päätteeksi perjantaina 10. maaliskuuta presidentti Niinistö vierailee Norfolkin sotilastukikohdassa sekä tapaa Virginian osavaltion kuvernööri Glenn Youngkinin.

Presidentti Niinistön seurueeseen kuuluu yritysvaltuuskunta, jossa on edustajia laajasti elinkeinoelämän eri aloilta.