Presidentti Niinistö ydinturvahuippukokoukseen Washingtoniin

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 13/2016
23.3.2016

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu Washingtonissa 31.3. – 1.4. järjestettävään kansainväliseen ydinturvaa käsittelevään huippukokoukseen. Kokousta isännöi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Huippukokouksen tavoitteena on vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä ydinterrorismin estämiseksi. Kokouksessa käsitellään sekä kansallisia toimia että kansainvälisten järjestöjen ja sopimusten roolia ydinturvan parantamisessa. Kokoukseen osallistuu yli 50 maan edustajat sekä kansainvälisiä järjestöjä.

Ensi viikon kokous päättää huippukokousten sarjan, joka alkoi vuonna 2010 Washingtonissa presidentti Obaman aloitteesta. Ydinturvahuippukokouksia on pidetty myös Soulissa 2012 sekä Haagissa 2014. Suomi on ollut prosessissa mukana alusta alkaen.

Washingtonin huippukokouksen ohjelmaan kuuluu työistuntojen ja keskustelujen lisäksi presidentti Obaman isännöimä päivällinen Valkoisessa talossa. Presidentti Niinistön ohjelmassa on lisäksi kahdenvälisiä tapaamisia sekä keskusteluita yhdysvaltalaisten tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.

Presidentti Niinistö vierailee Washingtonissa myös toukokuussa, jolloin hän tekee virallisen vierailun Yhdysvaltoihin yhdessä muiden pohjoismaisten päämiesten kanssa.