Presidentti Niinistön Kiinan-vierailu päättyi

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 17/2013
9.4.2013

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Kiinan-vierailunsa viimeisenä päivänä tiistaina 9. huhtikuuta pääministeri Li Keqiangin, varapresidentti Li Yuanchaon sekä Kiinan keskuspankin johtajan Zhou Xiaochuanin.

Kuva: LehtikuvaPresidentti Sauli Niinistö ja Kiinan pääministeri Li Keqiang. Kuva: Lehtikuva

Keskusteluissa Kiinan pääministerin kanssa päällimmäisenä esillä olivat Suomen ja Kiinan kahdenväliset suhteet sekä yhteistyömahdollisuudet. Pääministeri Li piti Suomea tärkeänä ja monipuolisena kumppanina Kiinalle. Maiden väliset suhteet ovat myös edelleen kehittymässä, mistä osoituksena on päätös ryhtyä valmistelemaan Suomen ja Kiinan käytännönläheistä kumppanuutta. Presidentti Niinistö korosti Suomen valmiutta rakentaa suhteita monipuolisesti, huomioiden mm. kaupan ja talouden, ympäristökysymykset sekä oikeusvaltioyhteistyön.

Vierailuohjelma päättyi keskusteluihin ja illalliseen varapresidentti Li Yanchaon kanssa. Keskusteluissa käsiteltiin laajasti kahdenvälisiä asioita, EU:n ja Kiinan suhteita sekä kansainvälistä tilannetta. Myös varapresidentti Li totesi Suomen ja Kiinan suhteiden olevan perinteisesti vahvat ja kehittyvän edelleen. Hän painotti myös rauhan säilyttämisen merkitystä kansainvälisissä suhteissa.

Lisäksi presidentti Niinistö osallistui tiistaina yritystilaisuuteen, johon oli kutsuttu Kiinan elinkeinoelämän edustajia sekä Kiinassa toimivia suomalaisyrityksiä. Avauspuheessaan presidentti Niinistö muistutti Suomen ja Kiinan pitkäaikaisista ja hyvistä suhteista. Hän korosti Suomen tahtoa toimia rakentavasti ja etsiä ratkaisuja ongelmiin. "Tässä ei ole kyse tietämisestä, vaan oppimisesta. Nopeasti muuttuvassa ja verkottuneessa maailmassa parhaat oppijat menestyvät", presidentti sanoi avaussanoissaan.

Presidentti Niinistön ja puoliso Jenni Haukion nelipäiväinen virallinen vierailu Kiinaan alkoi 6. huhtikuuta Hainanin saarelta, jossa presidentti Niinistö kävi kahdenväliset keskustelut Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa sekä osallistui Boao Aasia -talousfoorumiin. Hainanilta presidenttipari siirtyi Pekingiin, jossa on ollut ohjelmassa muita tapaamisia Kiinan korkeimman johdon kanssa. Presidentin seurueeseen Pekingissä kuului eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb, ja vierailulla oli mukana myös yritysjohtajien valtuuskunta.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio tapasi Hainanilla Kiinan presidentin puolison Peng Liyuanin sekä osallistui Boao Aasia -foorumin viralliseen ohjelmaan. Pekingissä hän on tavannut mm. kiinalaisia kirjailijoita sekä Kiinan Unicefin edustajia.

Presidentti Niinistö puolisoineen palaa Suomeen 10. huhtikuuta.