Presidentti Niinistön lausunto Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisesta Helsingissä

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 25/2018
28.6.2018

Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump ovat sopineet tapaavansa maanantaina 16.7. Helsingissä.

Minulle välitettiin viime viikolla korkealta virkamiestasolta Venäjän ja Yhdysvaltain yhteinen alustava tiedustelu mahdollisuudesta järjestää tapaaminen Helsingissä.

Suomi on johdonmukaisesti edistänyt dialogia kansainvälisissä suhteissa. Viimeksi kuluneen vuoden aikana olemme isännöineet muun muassa Venäjän ja Yhdysvaltain varaulkoministerien ja puolustusvoimien komentajien tapaamiset. Presidenttien tapaaminen Suomessa on tälle luontevaa jatkumoa ja vie dialogin korkeimmalle tasolle.

Presidenttien Trump ja Putin välisten keskustelujen aiheet täsmentyvät tulevien kahden viikon aikana, mutta agendalla varmasti on kansainvälinen tilanne kokonaisuudessaan ja toivottavasti myös asevalvonta- ja aseriisuntakysymykset. Pienetkin edistysaskeleet jännityksen lieventämisessä olisivat kaikkien edun mukaisia.

Edellä mainittujen aiheiden lisäksi aion omissa keskusteluissani presidenttien kanssa ottaa esille huolemme jännittyneestä tilanteesta Itämerellä sekä arktiset tavoitteemme, erityisesti mustan hiilen päästöjen yhteisen torjunnan.