Ruotsin kuningasparin valtiovierailu 3.-5.3.2015

Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio valtiovierailulla Ruotsissa huhtikuussa 2012.

Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio valtiovierailulla Ruotsissa huhtikuussa 2012. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 8/2015
16.2.2015

Suomen ja Ruotsin poliittinen, talous- ja kulttuuriyhteistyö ovat laajasti esillä Ruotsin kuningasparin valtiovierailulla 3.-5. maaliskuuta. Lisäksi kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia tapaavat erityisesti nuoria suomalaisia.

Valtiovierailu alkaa vastaanottoseremonioilla Presidentinlinnan edustalla tiistaina 3. maaliskuuta klo 11, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa puolisonsa Jenni Haukion kanssa vieraat vastaan. Yleisöllä on mahdollisuus seurata tilaisuutta Kauppatorilta (säävaraus).

Virallisten keskustelujen jälkeen presidenttipari ja kuningaspari vierailevat Ateneumin taidemuseossa, jossa he tutustuvat Sibeliuksen juhlavuoden näyttelyyn. Iltapäivällä on ohjelmassa yritysseminaari, vierailu eduskunnassa sekä seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalle. Päivä päättyy presidenttiparin tarjoamaan juhlapäivälliseen Presidentinlinnassa.

Toisen vierailupäivän aluksi kuningaspari ja valtiovierailulla mukana seuraava yritysjohtajien valtuuskunta tapaavat suomalaisia start up -yrityksiä. Kuningaspari vierailee lisäksi koululaisten yrityskylässä Espoossa sekä nuorten järjestövaikuttajien seminaarissa Hanasaaressa.

Helsingin kaupungin tarjoaman lounaan jälkeen kuningas ja presidentti Niinistö tutustuvat puolustusvoimien toimintaan sekä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöhön Santahaminassa. Valtionpäämiehille esitellään varusmiesten kaupunkijääkärikoulutusta ja EU:n valmiudessa olevan kriisinhallintajoukon suomalaisen helikopteriosaston lääkintäevakuointikykyä. Ruotsi toimii kyseisen EU:n valmiusjoukon johtovaltiona. Lisäksi ohjelmassa on tutustuminen Sotamuseon Talvisota 75 vuotta -näyttelyyn.

Valtiovierailu päättyy torstaina 5. maaliskuuta Lappeenrantaan, jossa tutustutaan ensin Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon ja ammattikorkeakouluun. Lappeenrannan kaupunki tarjoaa lounaan Raatihuoneella, ja Ruotsin suurlähetystö järjestää Lappeenrannan teatterissa erityisesti nuorille suunnatun kulttuuritapahtuman. Ohjelmassa on myös vierailut ortodoksiseen kirkkoon sekä UPM:n Kaukaan biojalostamoon.

Valtiovierailuseurueessa ovat mukana Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ja opetusministeri Gustav Fridolin sekä yritysjohtajien valtuuskunta.