Suomen ja Ruotsin yhteistyö muuttuvassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa esillä presidentti Niinistön valtiovierailulla Ruotsissa

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 29/2022
10.5.2022

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee puolisonsa Jenni Haukion kanssa valtiovierailun Ruotsiin 17.–18. toukokuuta 2022. Vierailulla painottuvat ajankohtaiset turvallisuuspoliittiset kysymykset. Esillä ovat myös Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö, yhteistyö kriisivalmiuden alalla ja vihreä siirtymä.

Vierailu alkaa tiistaiaamuna, jolloin kuningasperhe ottaa presidenttiparin vastaan valtiovierailuun kuuluvin seremonioin. Yleisöllä on mahdollisuus seurata tilaisuutta Kuninkaanlinnan edustalla kello 10 alkaen paikallista aikaa.

Vastaanottoseremonioiden jälkeen presidentti Niinistö ja kuningas Kaarle XVI Kustaa vierailevat Ruotsin valtiopäivillä, jossa he tapaavat valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin. Keskusteluun osallistuu myös muun muassa Ruotsin ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien jäseniä. Keskustelujen jälkeen presidentti Niinistö pitää puheen valtiopäivien edustajille otsikolla ”Vastuunsa kantava, vakaa ja vahva Pohjola”.

Viralliset keskustelut Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa presidentti Niinistö käy tiistaina iltapäivällä. Presidentti ja pääministeri keskustelevat Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittisista valinnoista. Keskusteluiden päätteeksi he pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Päivän ohjelmassa on tiistaina lisäksi Suomen ja Ruotsin kulttuuriyhteistyötä käsittelevä tilaisuus Kulttuuritalolla sekä kuningasparin isännöimä juhlaillallinen Kuninkaanlinnassa.

Keskiviikkoaamuna presidentti Niinistö ja kuningas osallistuvat talouden vihreään siirtymään keskittyvään keskustelutilaisuuteen Suomen Tukholman-instituutissa. Tilaisuuteen osallistuvat myös elinkeinoministeri Mika Lintilä, Ruotsin kauppa- ja teollisuusministeri Karl-Petter Thorwaldsson sekä suomalaisen ja ruotsalaisen elinkeinoelämän edustajia.

Keskustelutilaisuuden jälkeen ohjelmassa on vierailu Ruotsin merivoimien tukikohdassa Bergassa, jossa tutustutaan rannikko-olosuhteisiin erikoistuneiden joukkojen toimintaan sekä järjestetään Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyötä käsittelevän keskustelun lisäksi erillinen keskustelu turvallisuus- ja puolustuspolitiikan asiantuntijoiden kanssa. Keskusteluihin osallistuvat myös prinssi Carl Philip, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja Ruotsin puolustusministeriön valtiosihteeri Jan-Olof Lind. Vierailua tukikohdassa isännöi Ruotsin puolustusvoimien komentaja kenraali Micael Bydén.

Bergan-vierailun jälkeen presidenttipari ja kuningaspari osallistuvat Tukholman kaupungin isännöimälle lounaalle kaupungintalolla ja tutustuvat Suomen ja Ruotsin väliseen kriisivalmiusyhteistyöhön Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusvirasto MSB:ssä yhdessä Ruotsin oikeus- ja sisäministeri Morgan Johanssonin kanssa.

Valtiovierailu päättyy presidenttiparin isännöimään kiitosvastaanottoon Suomen Ruotsin-suurlähettilään residenssissä ja jäähyväisseremonioihin Kuninkaanlinnassa.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukiolla on erillisohjelmaa valtiovierailun molempina päivinä. Tiistaina hän vierailee yhdessä kuningatar Silvian kanssa taidemuseo Waldemarsuddessa, jossa esillä on Ahvenanmaa 100 -juhlavuoden kunniaksi maakuntaa koskeva näyttely. Keskiviikkona rouva Haukio ja kuningatar tutustuvat Ruotsin akatemian toimintaan sekä vierailevat Pohjoismaiseen museoon perustetussa ukrainalaisten lasten toimintakeskuksessa.

Edellisen kerran presidentti Niinistö vieraili Ruotsissa marraskuussa 2021. Valtiovierailun Ruotsiin presidentti Niinistö puolisoineen teki toimikautensa alussa vuonna 2012. Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia olivat valtiovierailulla Suomessa viimeksi vuonna 2015. Lisäksi he vierailivat Suomessa vuonna 2017 yhdessä muiden Pohjoismaiden valtionpäämiesten kanssa Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi.