Suomi 100: Pohjoismaiden valtionpäämiehet juhlimaan Suomen itsenäisyyden juhlavuotta

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 26/2017
16.5.2017

Pohjoismaiden valtionpäämiehet juhlivat torstaina 1. kesäkuuta 2017 Helsingissä Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä. Päivän isäntinä toimivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Presidenttipari ottaa vastaan Tanskan kuningatar Margareeta II:n, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian, Norjan kuningas Harald V:n ja kuningatar Sonjan sekä Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannessonin ja tämän puolison Eliza Jean Reidin Presidentinlinnan etupihalla klo 10.30 alkavissa seremonioissa. Seremonioiden jälkeen presidenttiparit ja kuninkaalliset tervehtivät yleisöä Presidentinlinnan parvekkeelta. Yleisö voi seurata vieraiden saapumista Kauppatorilla ja Pohjoisesplanadilla.

Kaupungintalolle siirrytään kävellen

Presidentinlinnan ohjelman jälkeen päivä jatkuu Helsingin tulevan pormestarin Jan Vapaavuoren isännöimällä lounaalla kaupungintalolla. Suomen presidenttipari ja vieraat siirtyvät Presidentinlinnasta kaupungintalolle sään salliessa kävellen noin klo 11.20 ja tervehtivät yleisöä matkalla.

Lisäksi presidenttiparit ja kuninkaalliset seuraavat kaupungintalon parvekkeelta Kauppatorilla järjestettävää Koko Suomi tanssii -tapahtumaa, jossa tanssitaan humppaa ja katutanssia. Tarkemmat ohjeet yleisön sijoittumiseen on tasavallan presidentin kanslian verkkosivuilla olevassa kartassa Alueelle kannattaa saapua Esplanadeja pitkin.

Vierailu huipentuu juhlapäivälliseen

Iltapäivällä presidentti Niinistö, rouva Haukio ja Pohjoismaiden valtionpäämiehet osallistuvat ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen Hanasaaren uudelleenvihkimiseen. Tilaisuutta isännöi Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman.

Lisäksi juhlavieraat tutustuvat Sibelius-monumenttiin Sibeliuksen puistossa. Puistossa kuullaan muun muassa Musiikkitalon kuoron laulua. Puisto on avoinna myös yleisölle, mutta vierailupäivän varsinainen yleisötilaisuus järjestetään vierailun aluksi Kauppatorilla ja Pohjoisesplanadilla. Päivän päättää juhlapäivällinen Presidentinlinnassa.

Yle näyttää osan vierailun ohjelmasta suorana televisiossa ja Yle Areenassa. Sosiaalisessa mediassa päivään voi osallistua tunnisteilla #Suomi100 ja #yhdessä.

Päivä aiheuttaa Helsinkiin poikkeuksellisia liikennejärjestelyitä. Niistä tiedottaa tarkemmin Helsingin poliisilaitos.

Kartta yleisön sijoittumiseen

Yleisökartta 1.6.

Yleisökartta 1.6.

pdf Yleisökartta 1.6.