Suomi 100: Presidentti-instituutiolle lahjoitettiin kotimainen jalokivikoru

Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 28/2017
31.5.2017

Suomen Kultaseppien Liitto ry luovutti tasavallan presidentin kanslialle jalokivikorun 31. toukokuuta 2017. Korun otti vastaan sen ensimmäinen kantaja rouva Jenni Haukio presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä. Lahjoitus kunnioittaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa.

”Haluan kiittää Kultaseppien Liittoa arvokkaasta, koko Suomea kunnioittavasta lahjasta, jossa yhdistyvät luontomme rikkaus, käsityöperinteemme korkeatasoisuus sekä muotoilumme omaleimaisuus. Minulla on ilo käyttää korua ensimmäisen kerran 1. kesäkuuta Pohjoismaisten valtionpäämiesten vierailun yhteydessä järjestettävällä juhlapäivällisellä”, rouva Haukio sanoo.

Kaulakoru on suunniteltu valtiopäämiehen tai hänen puolisonsa käytettäväksi. Koru on valmistettu Suomen maaperästä löytyvistä raaka-aineista: Luumäen jaloberylleistä ja Lemmenjoen huuhdontakullasta. Korun on suunnitellut muotoilija, korutaiteen läänintaiteilija Heli Kauhanen ja valmistanut kultaseppä Juha Loikala. Korun jaloberyllit ja kullan on lahjoittanut jalokivien löytäjä.

Koru kuvastaa Suomea

”Korulla on vahva suomalainen tarina, ja se on tehty suomalaisista materiaaleista. Vaikka koru on perinteisesti hyvin henkilökohtainen, olen varma, että tätä korua tulevat jatkossa kantamaan mieluusti myös tulevat tasavallan presidentit tai heidän puolisonsa”, linnanvouti Anne Puonti tasavallan presidentin kansliasta toteaa.

Koru kuvastaa Suomea monella tapaa. Pisaranmuotoiset jalokivet symboloivat järviä, lunta ja valoa, jännitteiset ristikkäiset kaarevat muodot kuvaavat dynaamista kansaa ja ovaalirunkoiset kaaret edustavat vettä ja karun kaunista Suomen luontoa.

”Koru edustaa suomalaista muotoilua ja korkeatasoista kultasepäntaitoa. Haluamme esimerkillämme kannustaa muiden alojen osaajia ylläpitämään ja kehittämään korkealaatuista osaamistaan”, Suomen Kultaseppien Liitto ry:n toimitusjohtaja Henrik Kihlman sanoo.

Kuvia luovutustilaisuudesta on saatavissa tasavallan presidentin kanslian Flickr-tilillä osoitteessa https://www.flickr.com/photos/tpkanslia/