Suomi ja Kiina sopivat suhteidensa syventämisestä Kiinan presidentti Xi Jinpingin vierailulla

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 17/2017
5.4.2017

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Kiinan kansantasavallan presidentti Xi Jinping ovat sopineet yhteistyöjulistuksesta Suomen ja Kiinan välillä. Yhteistyöjulistus niin kutsutusta uudentyyppisestä kumppanuudesta hyväksyttiin presidentti Xi Jinpingin valtiovierailun yhteydessä 5. huhtikuuta 2017.

Julistus syventää maiden välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua niin kahdenvälisissä kuin kansainvälisissä asioissa. Yhteistyöjulistus on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Valtiovierailun yhteydessä allekirjoitettiin myös lukuisia yhteistyöasiakirjoja. Presidentinlinnassa allekirjoitettiin presidenttien Sauli Niinistö ja Xi Jinping läsnä ollessa yhteistyöasiakirjat pandojen suojeluyhteistyöstä, oikeusalan yhteistyön jatkamisesta  sekä innovatiivisen liiketoimintayhteistyön tiivistämisestä Suomen työ- ja elinkeinoministeriön ja Kiinan kauppaministeriön välillä.

Vierailun aikana allekirjoitetut lukuisat yhteistyöasiakirjat on listattu työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla.

Presidentti Xi Jinping on valtiovierailulla Suomessa yhdessä puolisonsa rouva Peng Liyuanin kanssa 4-6. huhtikuuta. Edellisen ja ainoan kerran Kiinan presidentti on vieraillut Suomessa 1995, kun presidentti Jiang Zemin teki valtiovierailun Suomeen.