TP-UTVA:ssa esillä Suomen ja Venäjän diplomaattiset edustustot sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelu

Valtioneuvoston viestintäosasto
19.7.2023
Tiedote

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelivät keskiviikkona 19. heinäkuuta Suomen ja Venäjän diplomaattisten edustustojen tilannetta.

TP-UTVA totesi Venäjän 6. heinäkuuta tekemän ilmoituksen Suomen Pietarin-pääkonsulaatin sulkemisesta 1.10.2023 alkaen olleen epäsymmetrinen vastatoimi Suomen aiemmin ilmoittamille karkotuksille. TP-UTVA linjasi, että vastatoimena Suomi peruu Venäjän Turun-pääkonsulaatin toimiluvan 1.10.2023 alkaen. Ulkoministeriö on ilmoittanut asiasta Venäjän suurlähettiläälle.

Kokouksessa keskusteltiin myös Venäjän Maarianhaminan-konsulaatista ja otettiin tiedoksi ulkoministeriössä valmisteilla olevan laajemman Ahvenanmaan erityisasemaa koskevan oikeudellisen selvityksen valmistelutilanne. Selvityksessä käsitellään muiden seikkojen lisäksi myös Venäjän Maarianhaminan-konsulaatin asemaa.

Lisäksi TP-UTVA käsitteli ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelun käynnistämistä hallitusohjelman mukaisesti.

Lisätietoja: apulaisosastopäällikkö Mikko Kivikoski, ulkoministeriö (Suomen ja Venäjän diplomaattiset edustustot), p. 0295 350 773, yksikön päällikkö Maria Guseff, ulkoministeriö (Ahvenanmaa-selvitys), p. 0295 351 158, yksikön päällikkö Lauri Hirvonen, ulkoministeriö (utp-selonteko), p. 0295 350 063