TP-UTVA:ssa esillä vedenalaiseen infrastruktuuriin kohdistuneet vauriot lähialueellamme ja niitä koskeva kansainvälinen yhteistyö sekä turvallisuustilanne Euroopassa ja Lähi-idässä

Valtioneuvoston viestintäosasto
20.10.2023
Tiedote

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta saivat perjantaina 20. lokakuuta tilannekatsauksen vedenalaisen infrastruktuurin tilanteesta Suomen lähialueella. Erityisesti esillä oli 8. lokakuuta Itämerellä vedenalaiseen infrastruktuuriin kohdistuneiden vaurioiden tutkintatilanne ja kansainvälinen yhteistyö.

Suomi on yhdessä Viron kanssa välittänyt aktiivisesti tietoa Nato-liittolaisille ja EU-kumppaneille kaasuputken ja merikaapelin vaurioista ja tutkinnan etenemisestä. EU, Nato ja monet liittolaiset ja kumppanit kahdenvälisesti tukevat asian tutkimista ja jatkotoimia Suomen toiveiden mukaisesti.

Lisäksi TP-UTVA keskusteli Suomen ja Yhdysvaltojen välisen puolustusyhteistyösopimuksen (Defence Cooperation Agreement, DCA) neuvotteluista ja niiden etenemisestä.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta saivat myös tilannekatsauksen Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja Euroopan turvallisuustilanteesta, Venäjän kansalaisten maahantulosta itärajalla sekä Hamasin hyökkäyksestä Israeliin ja tilanteesta Gazassa.

Lisätietoja: osastopäällikkö Petri Hakkarainen, p. 0295 351 130, ulkoministeriö; kansliapäällikkö Kirsi Pimiä (vedenalainen infrastruktuuri), p. 0295 488 203, sisäministeriö; apulaisosastopäällikkö Mikael Antell (DCA), p. 0295 350 658, osastopäällikkö Marja Liivala (Ukraina, Venäjä), p. 295 351 727, osastopäällikkö Sofie From-Emmesberger (Hamasin terroristinen hyökkäys Israeliin), p. 0295 350 802, ulkoministeriö