Ukrainan kriisi esillä Sveitsin presidentin valtiovierailulla

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 16/2014
7.4.2014

Ukrainan kriisi sekä Suomen ja Sveitsin suhteiden syventäminen olivat esillä keskusteluissa, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Suomessa vierailevan Sveitsin liittopresidentin Didier Burkhalterin maanantaina 7. huhtikuuta 2014.

Presidentti Niinistön mukaan tilanne Itä-Ukrainassa on vedenjakajalla. ”Siihen varmasti Eurooppa ja koko maailma kiinnittää nyt huomionsa. Olisi äärettömän tärkeää, että tilanne siellä rauhoittuisi, se on edellytys myös sille, että päästään kokonaisuudessa eteenpäin”, presidentti Niinistö arvioi lehdistötilaisuudessa keskustelujen jälkeen.

Sveitsi on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtajamaa, ja presidentti Niinistö kiitti Sveitsin aktiivisuutta Ukrainan kriisin ratkaisupyrkimyksissä. Etyj on päättänyt lähettää Ukrainaan tarkkailijaryhmän, johon myös Suomi osallistuu. Lisäksi Etyj on tarjoutunut isännöimään kansainvälistä kontaktiryhmää Ukrainan siirtymävaiheen tukemiseksi.

Presidentit keskustelivat myös maiden kahdenvälisistä suhteista. Esillä oli erityisesti kaksi painopistealuetta: kilpailukykyyn ja innovaatioihin perustuva taloudellisen yhteistyön kehittäminen sekä rauhanvälitykseen ja turvallisuuteen liittyvä yhteistyö, joka perustuisi säännöllisiin poliittisiin konsultaatioihin.

Esillä keskusteluissa oli myös EU:n ja Sveitsin väliset suhteet sekä vapaa liikkuvuus.

Presidentti Burkhalter puolisoineen on valtiovierailulla Suomessa 6.-8. huhtikuuta 2014. Vierailu on kaikkien aikojan ensimmäinen valtiovierailu Sveitsistä Suomeen.

Maanantaina 7. huhtikuuta ohjelma jatkuu Helsingin kaupungin tarjoamalla lounaalla sekä tutustumisella Aalto-yliopistoon. Presidentti Burkhalter laskee seppeleen Hietaniemen hautausmaalla, ja päivän päättää presidentti Niinistön puolisonsa Jenni Haukion kanssa tarjoama päivällinen Säätytalossa.

Tiistaina presidentti Burkhalter tapaa pääministeri Jyrki Kataisen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan sekä vierailee eduskunnassa, jossa isäntänä toimii varapuhemies Pekka Ravi.

Presidentti Burkhalterin puoliso Friedrun Sabine Burkhalter tutustuu vierailun aikana suomalaiseen kulttuuriperintöön Kansallismuseossa, Ainolassa ja Halosenniemessä.

Presidentti Niinistö puolisoineen teki valtiovierailun Sveitsiin lokakuussa 2013.

Kuvia

Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio vastaanottavat Sveitsin liittopresidentin Didier Burkhalterin ja rouva Friedrun Sabine Burkhalterin valtiovierailulle Suomeen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Kunniakomppanian tarkastus Smolnan edessä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Kaikkien aikojen ensimmäinen valtiovierailu Sveitsistä Suomeen houkutteli paikalle Sveitsi-faneja. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Virallisissa keskusteluissa olivat esillä Ukrainan kriisi sekä Suomen ja Sveitsin suhteiden syventäminen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Iltapäivällä valtiovierailun ohjelmassa oli tutustuminen Aalto-yliopistoon. Design Factoryn opiskelijat esittelevät presidenteille mm.  älyvaateprojektiaan. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Ideoita, kunnianhimoa, verkostoitumista Startup Saunassa Otaniemessä. Esittelyssä GuitarBots-ohjelma. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Saunalaiset yhteiskuvassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Valtiovierailun juhlaillallinen Säätytalossa: tasavallan presidentti Sauli Niinistö, puoliso Jenni Haukio, Sveitsin liittopresidentti Didier Burkhalter ja rouva Friedrun Sabine Burkhalter valmiina vastaanottamaan vieraat. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Suomen Sveitsin-suurlähettiläs Alpo Rusi puolisoineen saapuu päivälliselle.  Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Juhlapäivälliselle osallistui 80 kutsuvierasta, joiden joukossa on poliittisia johtajia ja virkamieskuntaa sekä talouden, tieteen ja kulttuurin edustajia. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tallenne tiedotustilaisuudesta