Vihreä talous teemana Kazakstanin vierailulla [tiedote]

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 19/2013
17.4.2013

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen on valtiovierailulla Kazakstanissa 16.-18. huhtikuuta 2013.

Presidentti Niinistö kävi viralliset keskustelut presidentti Nursultan Nazarbajevin kanssa keskiviikkona 17. huhtikuuta. Keskusteluissa olivat esillä Suomen ja Kazakstanin kahdenväliset suhteet ja yhteistyömahdollisuudet, alueelliset ja kansainväliset kysymykset, EU-Kazakstan -suhteet sekä demokratiakehitys.

Erityiseksi teemaksi maiden välisissä suhteissa nostettiin vihreä talous ja modernisaatio. "Kazakstan on maailman nopeimmin kasvavia talouksia. Vihreän talouden kehittämisessä Suomella on paljon tarjottavaa", presidentti Niinistö sanoi.

Kazakstan on ilmoittanut pitävänsä Suomea esimerkkimaana innovaatio-, koulutus- ja tiedejärjestelmän osalta. Myös elinkeinoelämän puolella mailla on runsaasti yhteistyömahdollisuuksia: Suomella on paljon tarjottavaa mm. kaivosteollisuuden, energiatehokkuuden, ympäristöteknologian, rakentamisen ja terveydenhuollon aloilla.

Valtiovierailun yhteydessä hyväksytään ja allekirjoitetaan useita sopimuksia sekä yhteistyöasiakirjoja, mm. vihreän talouden kehittämistä ja modernisaatiota koskeva kumppanuusjulistus, jota täydentävät ministeriöiden väliset toimintasuunnitelmat opetusalan yhteistyöstä sekä ympäristöteknologian kehittämisestä. Lisäksi vierailun aikana allekirjoitetaan ystävyyskaupunkisopimus Oulun kaupungin ja Astanan välillä sekä mm. koulutus- ja ympäristöalan sopimuksia.

Valtiovierailulla on mukana elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sekä yritysjohtajien valtuuskunta. Vierailun aikana järjestettiin Suomen ja Kazakstanin taloussuhteita käsittelevä korkean tason yritystapahtuma, johon molemmat presidentit osallistuivat.

Presidentin seurueeseen kuuluu myös korkeimman hallinto-oikeuden entinen presidentti Pekka Hallberg, joka on ollut mukana Keski-Aasian oikeusvaltiokehitystä tukevassa hankkeessa.

Keskiviikkona 17. huhtikuuta presidentti Niinistö tapaa myös Kazakstanin pääministerin Serik Akhmetovin, parlamentin puhemiehet Kayrat Mamin ja Nurlan Nigmatulinin sekä oikeusasiamies Askar Shakirovin. Torstaina 18. huhtikuuta presidentti Niinistö tapaa Kazakstanin puolueiden edustajia sekä ihmisoikeuskomission puheenjohtajan Kuanysh Sultanovin. Ohjelmassa on myös tutustuminen mm. Khazret Sultanin moskeijaan sekä Nazarbajevin yliopistoon.