Energia, maahanmuutto ja innovaatiot puhuttavat Euroopan presidenttejä Portugalissa

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Arraiolos-ryhmän tapaamiseen osallistuvat Bulgarian, Itävallan, Latvian, Portugalin, Puolan, Saksan, Suomen, Unkarin ja Viron presidentit. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui eurooppalaisten presidenttien epäviralliseen tapaamiseen Portugalin Bragassa 29.-30. syyskuuta 2014. Tapaamisen pääaiheita olivat energiakysymykset, maahanmuutto sekä tutkimus ja innovaatiot.

Toisena kokouspäivänä tiistaina 30. syyskuuta presidentti Niinistö piti alustuspuheenvuoron istunnossa, jonka aiheena oli tutkimus ja innovaatiot kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden edistämisessä.

Presidentti Niinistö muistutti alustuksessaan, että innovaatioita ja tieteellisiä läpimurtoja tekevät ihmiset, eivät instituutiot. ”Meidän tulee pystyä houkuttelemaan parhaita kykyjä ja luomaan ilmapiiri, joka kannustaa yrittäjyyteen, riskinottoon, luovuuteen ja innovaatioon ja joka sietää myös epäonnistumisia.”

Esimerkkinä presidentti Niinistö muistutti vuoden 2000 Lissabonin huippukokouksesta, jossa päätettiin, että EU:sta tulisi maailman kilpailukykyisin talousalue. Päätös ei kuitenkaan johtanut tuloksiin, vaan Yhdysvallat ja Aasia ovat pärjänneet monissa vertailuissa paremmin.

Presidentti Niinistön mukaan Euroopan kilpailukyvyn vahvistamiseen tarvitaan aidosti avoimet markkinat ja parempaa sääntelyä. Digitaalisten sisämarkkinoiden kehittäminen on avainasemassa, ja myös automaation tulisi hyödyttää Eurooppaa, kun halvan työvoiman merkitys kilpailukykytekijänä pienenee. Eurooppa voisi ottaa edelläkävijän roolin myös älykkäiden energiaratkaisujen kehittämisessä sekä ikääntymiseen, terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä innovaatioissa.

”Kaikilla näillä sektoreilla tarvitaan parempaa sääntelyä, yhtenäisiä markkinoita, yhteisiä standardeja, eurooppalaisia verkostoja ja vahvaa kauppapolitiikkaa. Yrittäjyyttä on tuettava,” presidentti Niinistö sanoi, ja muistutti erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten sekä start up -yritysten merkityksestä. Presidentti alleviivasi myös yliopistojen, talouselämän ja politiikan välisen yhteistyön tärkeyttä innovaatioiden edistäjänä.

Energiaturvallisuus esillä

Ennen kokouksen alkua maanantaina presidentti Niinistö kävi kahdenväliset keskustelut tapaamisen isäntänä toimivan Portugalin presidentin Aníbal Cavaco Silvan kanssa. Presidentit keskustelivat mm. Euroopan taloudesta, Ukrainan kriisistä sekä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän tilanteesta ja sen vaikutuksista Euroopalle.

Maanantaina iltapäivällä pidetyn ensimmäisen työistunnon aiheena olivat energiakysymykset ja erityisesti energiaturvallisuus. Istunnossa käsiteltiin geopoliittista tilannetta ja mm. Ukrainan kriisin vaikutuksia Euroopan energiaturvallisuuteen. Alustuspuheenvuoron piti Puolan presidentti Bronislaw Komorowski.

Toisessa istunnossa käsiteltiin maahanmuuttoa sekä laitonta siirtolaisuutta, pakolaisuutta ja ihmiskauppaa. Keskustelussa etsittiin keinoja erityisesti Euroopan etelärajaa koettelevaan maahanmuuttopaineeseen vastaamiseen. Aiheesta alusti Portugalin entinen presidentti Jorge Sampaio.

Lisäksi kaksipäiväisen tapaamisen ohjelmassa oli tutustuminen Bragassa sijaitsevaan kansainväliseen Iberian nanoteknologian laboratorioon (INL).

Niin kutsutun Arraiolos-ryhmän tapaamiseen osallistuivat Bulgarian, Itävallan, Latvian, Portugalin, Puolan, Saksan, Unkarin ja Viron presidentit. Ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran vuonna 2003 Portugalin Arraiolosissa, mistä se on saanut nimensä. Suomessa Arraiolos-tapaaminen on järjestetty vuosina 2005 ja 2012.

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Portugalin presidentti Aníbal Cavaco Silva ja presidentti Sauli Niinistö tapasivat ennen kokouksen alkua maanantaina 29. syyskuuta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Kuvia

 Portugalin presidentti Aníbal Cavaco Silva ja presidentti Sauli Niinistö tapasivat ennen kokouksen alkua maanantaina 29. syyskuuta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö  Minhon yliopiston puutarhassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Portugalin presidentti Aníbal Cavaco Silva toivottaa presidentti Sauli Niinistön tervetulleeksi Arraiolos-ryhmän kokoukseen Bragaan, Portugaliin maanantaina 29. syyskuuta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Perhekuvassa Arraiolos-ryhmän tapaamiseen osallistuvat Bulgarian, Itävallan, Latvian, Portugalin, Puolan, Saksan, Suomen, Unkarin ja Viron presidentit. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Arraiolos-ryhmän presidentit ensimmäisessä istunnossa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö isännän, Portugalin presidentti Cavaco Silvan vieressä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Puolan presidentti Bronisław Komorowski, Portugalin presidentti Aníbal Cavaco Silva, ja presidentti Niinistö Arraiolos-kokouksen ensimmäisessä sessiossa 29.9.2014. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia