Intian presidentti valtiovierailulla Suomessa: Suomen ja Intian kauppavaihto kaksinkertaiseksi

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio vastaanottivat Intian presidentin Pranab Mukherjeen ja hänen tyttärensä Sharmistha Mukherjeen valtiovierailulle 15. lokakuuta 2014. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Intian presidentti Pranab Mukherjee on valtiovierailulla Suomessa 14.-16. lokakuuta 2014. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli presidentti Mukherjeen kanssa Suomen ja Intian suhteiden kehittämisestä, kaupasta, investoinneista sekä tutkimus- ja innovaatioyhteistyöstä sekä ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä.

”Keskusteluissa presidentti Mukherjee ehdotti, että kaksinkertaistaisimme maidemme välisen kaupan kolmen vuoden aikana. Se kuulostaa erittäin hyvältä ja teemme parhaamme sen saavuttamiseksi”, presidentti Niinistö sanoi keskustelujen jälkeen keskiviikkona 15. lokakuuta.

Suomen ja Intian välinen kauppavaihto oli viime vuonna noin miljardi euroa ja se on viime vuosina ollut kasvussa, mutta potentiaalia niin kaupan kuin suorien investointien kasvattamiseen on edelleen. Intian markkinat tarjoavat suomalaisyrityksille runsaasti liiketoimintamahdollisuuksia mm. infrastruktuurin rakentamiseen, energiantuotantoon, metsäteollisuuteen, ICT-,  ympäristö- ja elintarviketeknologiaan sekä terveydenhuoltoon ja koulutukseen liittyen. Erityisesti suomalaiselle cleantech-osaamiselle on Intiassa kysyntää. 

Vierailun yhteydessä allekirjoitettiin maiden välillä yhteensä 16 sopimusta, mm. yhteistyösopimus suomalaisten yliopistojen ja intialaisten teknologiainstituuttien välillä sekä uusiutuvan energian käyttöä koskeva sopimus. 

Presidentti Mukherjee oli kiinnostunut myös arktisen alueen kehityksestä. Intia liittyi Arktisen neuvoston tarkkailijajäseneksi viime vuonna. Presidentit olivat yhtä mieltä siitä, että alueen hyödyntämisessä on otettava huomioon luontoarvot ja kestävä kehitys. 

Kansainvälisistä kysymyksistä esillä olivat mm. Ukrainan tilanne, Lähi-idän ongelmat, Afganistanin vakauttaminen sekä terrorismin torjunta. Myös BRICS-maiden yhteistyö sekä YK-järjestelmän uusiminen oli esillä. Presidentti Niinistö vahvisti Suomen tukevan Intian pysyvää jäsenyyttä YK:n turvallisuusneuvostossa mutta totesi samalla, että nykyisenkaltaista veto-oikeutta tulisi rajoittaa päätöksenteon tehostamiseksi.

Vastaanottoseremonian ja virallisten keskustelujen jälkeen ohjelma jatkui Helsingin kaupungin tarjoamalla lounaalla. Lisäksi presidentti Mukherjee tapaa pääministeri Alexander Stubbin sekä Suomessa asuvia intialaisia. Päivän päättää presidenttiparin tarjoama juhlapäivällinen Säätytalossa.

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentit keskustelivat Suomen ja Intian suhteiden kehittämisestä, kaupasta, investoinneista sekä tutkimus- ja innovaatioyhteistyöstä sekä ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Vierailee Rovaniemellä

Torstaina 16. lokakuuta presidentti Mukherjee vierailee eduskunnassa, jossa isäntänä toimii puhemies Eero Heinäluoma. Lisäksi hän laskee seppeleen Hietaniemen hautausmaalle sekä osallistuu yritystapaamiseen.

Helsingistä presidentti Mukherjee siirtyy Rovaniemelle, jossa on ohjelmassa tutustuminen Arktiseen keskukseen ja Joulupukin Pajakylään.

Presidentti Mukherjeen mukana matkustaa hänen tyttärensä, tanssija Sharmistha Mukherjee, joka vieraili Ateneumin taidemuseossa yhdessä tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion kanssa. Lisäksi hän tutustui suomalaiseen muotoiluun sekä vieraili Kansallisoopperassa seuraamassa balettiharjoituksia.  

Seurueeseen kuuluu myös noin 30 hengen yritysvaltuuskunta. 

Intian presidentti oli edellisen kerran valtiovierailulla Suomessa vuonna 1988. Edellisen valtiovierailun Suomesta Intiaan teki presidentti Ahtisaari vuonna 1996.

Kuvia

 Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio vastaanottivat Intian presidentin Pranab Mukherjeen ja hänen tyttärensä Sharmistha Mukherjeen valtiovierailulle 15. lokakuuta 2014. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentit tarkastavat kunniakomppanian  valtioneuvoston juhlahuoneiston edustalla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Valtiovierailun lahjojen vaihto. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentti Mukherjee allekirjoittaa vieraskirjan. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Sharmistha Mukherjee, presidentti Pranab Mukherjee, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio virallisessa kuvassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Muhkerjeen tytär Sharmistha Mukherjee ja rouva Jenni Haukio keskustelevat kahvipöydässä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Suomen ja Intian delegaatiot virallisissa keskusteluissa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentit keskustelivat Suomen ja Intian suhteiden kehittämisestä, kaupasta, investoinneista sekä tutkimus- ja innovaatioyhteistyöstä sekä ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Valtiovierailun yhteydessä allekirjoitettiin Suomen ja Intian välillä 16 sopimusta,  mm. yhteistyösopimus suomalaisten yliopistojen ja intialaisten teknologiainstituuttien välillä sekä uusiutuvan energian käyttöä koskeva sopimus. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentit Mukherjee ja presidentti Niinistö kättelivät sopimusten allekirjoitustilaisuuden jälkeen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Valtiovierailun juhlapäivällinen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Valtiovierailun juhlapäivällinen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Valtiovierailun juhlapäivällinen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Valtiovierailun juhlapäivällinen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Video