Investoinnit ja talous pääaiheina Venäjän pääministerin tapaamisessa

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Sauli Niinistö toivotti pääministeri Dmitri Medvedevin tervetulleeksi Mäntyniemeen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Pääministeri Dmitri Medvedev saapui Mäntyniemeen iltapäivän jo hämärtyessä. Hänen Suomen-vierailunsa aikataulu oli tiivis, mutta siitä huolimatta tasavallan presidentti Sauli Niinistöllä ja pääministeri Medvedevillä oli hetki aikaa ihailla päävastaanottosalista mäntyjen välistä aukeavaa merimaisemaa.

Eikä suotta. Vaikka Suomi on Medvedeville vuosien varrelta tuttu vierailukohde, Mäntyniemessä hän vieraili keskiviikkona 14. marraskuuta 2012 ensimmäistä kertaa.

”Tämä on suuri suomalais-venäläinen päivä”, hän sanoi hymyssä suin presidentti Niinistön toivotettua hänet sydämellisesti tervetulleeksi.

Investointeja kumpaankin suuntaan

Presidentti Niinistön mukaan kahdenvälisten keskusteluiden pääaihe oli investoinnit ja sitä myötä talous.

”Medvedeviä kiinnostivat suomalaisten investoinnit Venäjälle, ja minä tietysti kyselin senkin perään, minkälaisia investointeja venäläiset tekisivät Suomessa”, presidentti Niinistö kertoi kahdenvälisistä keskusteluista Mäntyniemeen saapuneille tiedotusvälineille.

”Investointi teolliseen yritystoimintaan merkitsee Suomeen työpaikkoja”, presidentti Niinistö vastasi kysymykseen siitä, minkälaisia investointeja hän Suomeen toivoisi .

”Ylipäätään olen niin sanotun vienninedistämisen puitteissa ollut sitä mieltä, että tuontia kannattaa edistää vähintään yhtä ponnekkaasti, nimenomaan teollisten investointien tuontia. Ne ovat aina sataprosenttisesti suomalaista työtä täällä.”

Presidentin arvion mukaan Venäjän talous on tällä hetkellä Euroopan taloutta vakaampi.

”Se antaa meille mahdollisuuden tasapainottaa omaa tilannettamme, kunhan tämä taloudellinen yhteistyö sujuu – ja miksei sujuisi.  Ainakin tämän keskustelun perusteella tuntui vahvasti siltä.”

Mäntyniemestä pääministeri Medvedev jatkoi matkaansa Finlandia-talolla järjestettyyn Suomen ja Venäjän väliseen metsähuippukokoukseen. Sen jälkeen pääministeri vieraili Aalto-yliopistossa Otaniemessä ja tapasi Suomen-vierailunsa lopuksi presidentti Tarja Halosen.

Copyright © Tasavallan presidentin kansliaKahdenvälisten keskusteluiden pääaiheita olivat investoinnit ja talous. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Copyright © Tasavallan presidentin kansliaPääministeri Medvedev kirjoitti nimensä Mäntyniemen vieraskirjaan. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia