Islannin presidentti Jóhannesson ja presidentti Niinistö: Pohjoismaisuus on vahva brändi

Lapset vastaanottivat Islannin presidenttiparin lippuja heilutellen Pohjois-Esplanadilla. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Lapset vastaanottivat Islannin presidenttiparin lippuja heilutellen Pohjois-Esplanadilla. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Arktinen neuvosto, Brexit, Pohjoismainen yhteistyö ja globaali turvallisuus olivat puheenaiheina, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Islannin presidentti Guðni Th. Jóhannessonin Presidentinlinnassa 15. toukokuuta 2018. Islannin presidentti on valtiovierailulla Suomessa puolisonsa Eliza Reidin kanssa 14.–17. toukokuuta 2018.

Suomi on parhaillaan Arktisen neuvoston puheenjohtaja ja Islanti siirtyy puheenjohtajaksi Suomen jälkeen. ”Suomi on korostanut mustan hiilen päästöjen rajoittamisen merkitystä arktisella alueella. Olen usein sanonut, että jos menetämme arktisen alueen, menetämme koko maailman”, presidentti Niinistö totesi lehdistötilaisuudessa keskustelujen jälkeen.

Presidentti Niinistö sanoi maiden hallintojen tekevän peräkkäisten puheenjohtajuuksien takia hyvin tiivistä yhteistyötä ja auttavan toinen toistaan: ”Te olette ottaneet esille merten saastumisen ja erityisesti muovijätteen. Toivomme teille menestystä sen ongelman ratkaisemisessa ja olemme valmiita auttamaan.”

Turvallisuuspoliittinen tilanne huolestuttaa

Presidentit keskustelivat myös sekä globaalista että lähialueiden turvallisuustilanteesta, jota presidentti Niinistö kuvasi huolestuttavaksi. Siihen liittyen presidentti arvioi Yhdysvaltain Iranin ydinsopimuksesta vetäytymisen seurauksia: ”USA:n irtautuminen saattaa vahingoittaa pahasti transatlanttisia suhteita. Ja sillä olisi paljon laajempi vaikutus kuin pelkästään Iraniin ja ydinsopimukseen.”

Tasa-arvo johtaa menestykseen

Molemmat presidentit ottivat esille Pohjoismaiden menestyksen, pohjoismaisen brändin sekä tasa-arvon merkityksen. ”Meillä on vielä paljon asioita, jotka meidän täytyy tehdä paremmin. Mutta kun joku kysyy miksi meillä Pohjoismaissa menee niin hyvin, voimme vastata, että tasa-arvo on tärkeä menestystekijä maillemme. Jos haluatte menestyä, vahvistakaa tasa-arvoa”, presidentti Jóhannesson sanoi.

Presidentit Jóhannesson ja Niinistö kuuluvat molemmat YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin HeforShe tasa-arvokampanjan vaikuttajaryhmään. Kampanja edistää tasa-arvoa ja rohkaisee erityisesti miehiä ja poikia mukaan tasa-arvotyöhön.  ”Yritämme yhdessä parantaa tyttöjen ja naisten asemaa maailmanlaajuisesti”, presidentti Niinistö sanoi.

Vierailu jatkuu Turkuun

Presidentti Jóhannesson tiistaina 15. toukokuuta myös eduskunnan puhemies Paula Risikon ja pääministeri Juha Sipilän. Päivä päättyi presidentti Niinistön ja rouva Jenni Haukion isännöimään juhlaillalliseen Presidentinlinnassa.

Keskiviikkona 16. toukokuuta presidentit vierailivat jäänmurtaja Urholla, jossa he osallistuivat arktisia asioita käsittelevään keskustelutilaisuuteen.

Keskustelussa painotettiin arktisen alueen globaalia merkitystä. Presidentti Niinistö korosti, että on tärkeää varautua siihen, että kiinnostus arktisiin kysymyksiin kasvaa myös kahdeksan Arktisen neuvoston jäsenmaan ulkopuolella. Presidentti alleviivasi, että ympäristönsuojelu on arktisen alueen tärkein teema. Konkreettinen edistys on suuria sanoja tärkeämpää. Arktisella neuvostolla on johtava rooli tämän käytännön yhteistyön edistämisessä.

Myös muissa puheenvuoroissa todettiin olevan tärkeää, että alue pysyy rauhanomaisena ja sitä kehitetään kestävän kehityksen periaattein. Alueen nykyinen jääala on enää puolet siitä, mitä 50 vuotta sitten. Myös muovijäte, jonka Islanti on nostanut puheenjohtajuuskautensa teemaksi, on uhka myös arktiselle.

Keskustelun jälkeen presidentit tutustuivat jäänmurtaja Urhon toimintaan ja historiaan aluksen päällikön Timo Aaltosen opastamana.

Presidentti Guðni Th. Jóhannesson osallistui myös Elinkeinoelämän keskusliiton ja Islannin teollisuuden keskusliiton seminaariin, piti luennon Helsingin yliopistolla ja vieraili yrityskylä Me & MyCityssä. Illalla Islannin presidenttipari isännöi vastaanottoa Finlandia-talolla.

Torstaina 17. toukokuuta valtiovierailu jatkuu Turussa, jossa Islannin presidenttipari vierailee vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa, start-up-yhteisö SparkUpissa, Turun yliopistolla, Turun linnassa, Åbo Akademissa ja Forum Marinumissa.

Presidentti Niinistö vieraili Islannissa syksyllä 2014 ja teki valtiovierailun Islantiin toukokuussa 2013.

Video: Presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus

Kuvia Flickrissä

Islannin presidentti Guðni Th. Jóhannessonin ja puoliso Eliza Reidin valtiovierailu Suomeen 14.–17. toukokuuta 2018.