Islannin presidentti Jóhannesson presidentti Niinistön vieraana: Yhteisiä tavoitteita Arktisessa neuvostossa

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat vastaan Islannin presidentin Guðni Thorlacius Jóhannessonin ja rouva Eliza Jean Reidin Mäntyniemessä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat vastaan Islannin presidentin Guðni Thorlacius Jóhannessonin ja rouva Eliza Jean Reidin Mäntyniemessä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson ja puolisonsa Eliza Jean Reid tapasivat tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion Mäntyniemessä 31. toukokuuta 2017. Kyseessä on Jóhannessonin ensimmäinen matka Suomeen presidenttinä.

Keskusteluiden jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa presidentit kehuivat Suomen ja Islannin välejä erinomaisiksi. ”Kahdenväliset suhteemme ovat erinomaiset. On vaikea lähteä parantamaan jotain, joka on jo täydellinen”, sanoi presidentti Niinistö. Molemmat presidentit korostivat yhteistyötä erityisesti arktisen alueen suhteen.

”Meillä on yhteinen missio Arktisessa neuvostossa. Suomi on puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta, jonka jälkeen puheenjohtajuuden ottaa Islanti. On erittäin tärkeää, että pidämme tiivistä yhteyttä ja suunnittelemme yhdessä, mitä asioita haluamme edistää”, korosti presidentti Niinistö. Hän sanoi uskovansa, että taloudellisten intressien ja ympäristönäkökulman yhdistäminen toiminnassa arktisella alueella nousee entistä näkyvämpään rooliin: ”Meidän on kyettävä vastaamaan tähän haasteeseen ja löydettävä niiden suhteen tasapaino”, hän sanoi. Presidentti Jóhannesson oli samaa mieltä. ”Toimien on oltava pitkäjänteisesti kestäviä. Siitä ovat kaikki Pohjoismaat yhtä mieltä”, hän sanoi.

Itämeren turvallisuustilanne

Presidentit keskustelivat myös Itämeren turvallisuustilanteesta. Presidentti Niinistö kertoi Helsingissä parhaillaan käynnissä olevasta ICAO:n, kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön kokouksesta, jossa yhtenä aiheena on lentoturvallisuuden parantaminen. ”Toivon positiivista kehitystä lentoturvallisuuden suhteen. On mahdollista, että Venäjä ja Nato ottavat yhdessä pieniä askeleita eteenpäin turvallisuuden parantamiseksi alueellamme”, presidentti Niinistö arvioi. Presidentti Jóhannesson puolestaan korosti dialogin merkitystä suhteessa Venäjään. Hänen mukaansa keskustelukanavat on pidettävä auki.

Kaksipäiväinen vierailu

Islannin presidenttiparin Suomen-vierailu on kaksipäiväinen, sillä torstaina 1. kesäkuuta he osallistuvat Pohjoismaiden valtionpäämiesten vierailuun, joka juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Presidentit tapasivat lyhyen ajan sisällä jo toistamiseen. Ensimmäinen tapaaminen oli maaliskuussa 2017 Arktisessa konferenssissa venäjän Arkangelissa. Presidentti Niinistö myös kutsui presidentti Jóhannessonin valtiovierailulle Suomeen ensi vuonna.

Islannin edellinen presidentti Ólafur Ragnar Grímsson vieraili Suomessa 2012. Presidentti Niinistö vieraili Islannissa viimeksi syksyllä 2014 ja teki valtiovierailun Islantiin toukokuussa 2013. Presidentit Niinistö ja Jóhannesson tapasivat nyt toista kertaa.

Presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus 31.5.2017