Presidentti Niinistö tapasi Ison-Britannian pääministeri Boris Johnsonin

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Ison-Britannian pääministeri Boris Johnsonin keskiviikkona 11. toukokuuta 2022 Presidentinlinnassa.

Presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson keskustelivat Ukrainasta, Euroopan turvallisuustilanteesta sekä Suomen ja Ison-Britannian välisen turvallisuus- ja puolustusyhteistyön tiivistämisestä. Presidentti ja pääministeri toistivat vahvan tukensa Ukrainalle.

Presidentti Niinistö kertoi Johnsonille Suomessa käynnissä olevasta turvallisuuspoliittisesta prosessista ja mahdolliseen Nato-jäsenyyteen liittyvästä päätöksenteosta. Pääministeri Johnson vakuutti Ison-Britannian seisovan vahvasti Naton avoimien ovien politiikan takana. Pääministeri Johnsonin mukaan Iso-Britannia tukee Suomea kaikin tarvittavin keinoin.

Presidentti Niinistö totesi tiedotustilaisuudessa, että Suomi ja Iso-Britannia ovat vahvoja turvallisuuskumppaneita ja läheisiä ystäviä: ”Ystävyyssuhteet mitataan aina huonolla säällä”.

Ison-Britannian tuki Suomelle vahvistettiin yhteisessä julkilausumassa, jonka presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson allekirjoittivat tapaamisen päätteeksi. Julkilausumassa Suomen ja Ison-Britannian todetaan pyrkivän tiivistämään turvallisuus- ja puolustusyhteistyötään. Maat vahvistavat valmiutensa tukea toisiaan, jos kumpikaan joutuu katastrofin tai hyökkäyksen kohteeksi.

Pääministeri Johnson saapui Suomeen Ruotsista, jossa allekirjoitettiin Ison-Britannian ja Ruotsin välinen julkilausuma.

Edellisen kerran presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson tapasivat JEF-maiden päämieskokouksen yhteydessä Lontoossa maaliskuussa 2022.

Presidentti Niinistön ja pääministeri Johnsonin yhteinen tiedotustilaisuus

Yhteinen tiedotustilaisuus Presidentinlinnassa 11. toukokuuta 2022.  Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia