Itsenäisyyspäivää vietetään Presidentinlinnassa voimassa olevat koronavirusrajoitukset ja suositukset huomioiden

Suomen itsenäisyyspäivää juhlistetaan tänä vuonna uudella tavalla. Perinteisen kutsuvierastilaisuuden sijaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kutsuneet katsojat viettämään itsenäisyyspäivää ruutujen välityksellä. Illan aikana seurataan tunnelmia Presidentinlinnasta ja nähdään, miten itsenäisyyspäivää vietetään eri puolilla Suomea.

Tasavallan presidentin kanslia on seurannut koronavirustilanteen kehittymistä tarkasti itsenäisyyspäivän ohjelman suunnittelussa. Järjestelyt on sopeutettu vastaamaan tilannetta siten, että ohjelma saadaan tehtyä turvallisesti. Presidentinlinnassa noudatetaan erityistä varovaisuutta sekä Helsingissä ja Uudellamaalla voimassa olevia koronavirusrajoituksia ja suosituksia.

Itsenäisyyspäivän lähetys ja sen valmistelut toteutetaan aluehallintoviraston kokoontumisrajoituksia koskevia ohjeita noudattaen. Kuvauksissa hyödynnetään muun muassa kauko-ohjattavia-  ja miehittämättömiä kameroita. Presidentinlinnassa huolehditaan myös korostetusti turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä sekä suositaan suojamaskin käyttöä.

Terveysturvallisuus on huomioitu myös ilmanvaihdon ja ilmanpuhdistuksen osalta. Varotoimenpiteisiin kuuluu lisäksi Presidentinlinnassa itsenäisyyspäivänä työskentelevien laaja koronatestaus.

Itsenäisyyspäivän iltana nähtäviä esityksiä ja aluelähetyksiä on nauhoitettu etukäteen itsenäisyyspäiväviikolla. Lisäksi esiintyjäryhmien kokoonpanoa on supistettu ja osa esityksistä koostetaan useasta eri aikaan nauhoitetusta osasta.

Juhlan yhteistyökumppanina on Yle, joka näyttää itsenäisyyspäivän tapahtumat suorana lähetyksenä.