Itsenäisyyspäivää vietettiin Presidentinlinnassa teemalla ajat vaihtuvat

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Presidentinlinnassa keskiviikkona 6. joulukuuta 2023. Vastaanoton teemana oli ajat vaihtuvat.

Presidentinlinnaan oli tänä vuonna kutsuttuina noin 1 700 eri tavoin ansioitunutta vierasta eri puolilta Suomea. Vieraina oli muun muassa pitkän uran tehneitä henkilöitä, jotka ovat toimineet tienraivaajina, esimerkkeinä ja mentoreina. Lisäksi kutsuttuna oli nuoria innovatiivisia osaajia, tulevaisuuden menestystekijöiden parissa työskenteleviä sekä yhteiskunnan ja arjen turvallisuuden takaajia. Erityistä huomiota oli kiinnitetty tekoihin, joilla on tuettu lapsia ja nuoria.

Ensimmäisenä tämän vuoden vastaanotolla presidenttiparia saapui Mariankadun puolelta tervehtimään arkkiatri Risto Pelkonen (s. 1931). Arkkiatri Pelkonen on tehnyt pitkän ja merkittävän uran lääkärinä, tutkijana ja opettajana.

Kunniavieraita olivat sotiemme veteraanit ja lotat, joille presidenttipari isännöi vastaanoton yhteydessä perinteisen kahvitilaisuuden Presidentinlinnan Keltaisessa salissa. Veteraanit ja lotat saapuivat Presidentinlinnaan tänä vuonna Esplanadin puolelta Sibeliuksen Jääkärimarssin soidessa.

Merkittävä osa kutsuvieraista oli tänäkin vuonna ensikertalaisia.

Musiikissa kuului suomalaisuus ja perinteet

Valtiosalin musiikista itsenäisyyspäivänä vastasi valtiollisissa edustustehtävissä jo yli 200 vuotta esiintynyt Kaartin soittokunta sekä Kaartin Combo solistinaan Ilta. Musiikkivalinnat oli tehty perinteitä vaalien ja kotimaista musiikkia painottaen. Suomalaisten klassikkojen lisäksi tanssimusiikissa kuultiin sovituksia uudemmista kappaleista.

Kunniavieraiden, sotiemme veteraanien ja lottien, kahvitilaisuudessa esiintyi suomalaisen kuorotaiteen edelläkävijänä tunnettu Ylioppilaskunnan Laulajat.

Kolmannen kerroksen salongin musiikista vastasi Sami Pitkämö nimeään kantavan orkesterinsa kanssa. Orkesterin ohjelmistoon kuuluu rakastetuimpia klassikoita ja ikivihreitä iskelmiä vuosikymmenten takaa.

Tarjoiluissa katsaus aiempiin itsenäisyyspäivän vastaanottoihin

Vuoden 2023 itsenäisyyspäivän vastaanoton tarjoiluissa korostuivat jälleen kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys. Erityisteemana tänä vuonna olivat presidenttiparin isännöimät aiemmat itsenäisyyspäivän vastaanotot, joista jokaiselta mukana on jokin suosittu tuote.

Vastaanotolle oli valittu erityisesti luomua, lähiruokaa ja muita mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia tuotteita. Tarjolla oli muun muassa kalaa, riistaa, marjoja, kasviksia sekä suomalaisia sieniä. Vuoden 2023 vihannekseksi valittua porkkanaa löytyi kasvisvoileipäkakuista.

Vastaanoton koristelut olivat klassiset ja runsaskukkaiset. Värisävyissä esillä olivat valkoisen ja sinisen lisäksi pastellisen lilan ja vaaleanpunaisen sävyt. Lajikkeina käytettiin tänä vuonna ruusua, neilikkaa, runokkia, germiniä, kallaa, eustomaa ja liljaa.

Myös perinteinen oppilaitosyhteistyö jatkui. Keittiössä työskenteli Perhon Liiketalousopiston opiskelijoita, jotka valmistivat voileipäkakkuja vastaanotolle. Tarjoilutehtävissä avusti Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian opiskelijoita.

Terveysturvallisuus huomioitiin järjestelyissä

Terveysturvallisuus huomioitiin vastaanoton järjestelyissä monin tavoin. Presidentinlinnan ilmanvaihtoa oli tehostettu vastaanoton aikana ja vieraiden käytössä oleviin tiloihin oli sijoitettu ilmanpuhdistimia ja käsidesiasemia. Tarjolla oli myös kasvomaskeja halukkaille.

Vieraita oli pyydetty huomiomaan muut kutsutut ja jättäytymään pois vastaanotolta, mikäli he tunsivat itsensä sairaiksi, heillä oli koronaan viittaavia oireita tai he olivat hiljattain altistuneet koronavirukselle.