Itsenäisyyspäivää vietettiin yhdessä

Lapset saapumassa Presidentinlinnaan. Kuva: Jon Norppa/Tasavallan presidentin kanslia

Lapset saapumassa Presidentinlinnaan. Kuva: Jon Norppa/Tasavallan presidentin kanslia

Suomen itsenäisyyspäivää juhlistettiin tänä vuonna yhdessä ruutujen välityksellä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi yhdessä puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlat, joissa nähtiin suomalaista esittävää taidetta ja juhlatunnelmia aiemmilta vuosikymmeniltä. Lisäksi seurattiin, miten eri tavoin itsenäisyyspäivää on vietetty eri puolella Suomea. Yle välitti juhlan koteihin suorana lähetyksenä.

Aluelähetykset esittelivät suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksia

Illan aikana aluelähetykset toivat katsojille itsenäisyyspäivän terveisiä eri puolilta Suomea. Espoossa, Jorvin sairaalassa, keuhko- ja teho-osaston työntekijät kertoivat ajatuksistaan liittyen koronapandemiaan ja siitä selviytymiseen. Pandemia ei missään vaiheessa ole pysäyttänyt suomalaista yhteiskuntaa, vaan eteenpäin mennään myös haastavissa tilanteissa.

Vapaaehtoistyöstä ja sen merkityksestä kuultiin, kun yhteys avattiin Ilomantsiin. Siellä Punainen risti, Vapaaseurakunta ja Lions Club huolehtivat yhdessä EU:n ruoka-avun päätymisestä tarvitsijoille.

Suomen lipun alla liikennöivän rahtilaiva m/s Hjördisin suomalaiset miehistön jäsenet kertoivat lähetyksessä, kuinka he kokevat suomalaisuuden viettäessään pitkiäkin aikoja ulkomailla. Rahtilaiva oli matkalla Kielin kanavassa kohti Alankomaita lastinaan suomalaisen terästeollisuuden tuotteita.

Kainuun prikaatin harjoituksesta Vuosangasta tehty aluelähetys taasen välitti katsojille varusmiesten ja vapaaehtoista asepalvelustaan suorittavan naisen mietteitä maanpuolustuksesta ja itsenäisyydestä. Puhtaaseen, kotimaiseen ruuantuotantoon tutustuttiin Närpiössä kasvihuonetilalla.

Suomen kaunista luontoa Ahvenanmaalta Lappiin kuvannut video johdatti katsojat Enontekiölle tapaamaan käsivarren paliskunnan poroisäntää ja hänen poikiaan, jotka kertoivat saamelaisten luontosuhteesta ja heidän huolestaan luonnon säilymisestä myös jälkipolville. Vierailu käsivarressa päättyi poroisäntä Juha Tornensiksen esittämään joikuun, jonka hänen isoisänsä oli aikoinaan omistanut Helsingille.

Lasten ja nuorten puheenvuoroissa katsottiin rohkeasti tulevaisuuteen: Onnellisuus, läheiset ja tahto tavoitella unelmia korostuivat heidän ajatuksissaan. Lapset ja nuoret toivat esille myös huolensa ilmastonmuutoksesta ja sen aiheuttamista vaikutuksista.

Presidenttipari tapasi sotaveteraaneja ja lotan

Itsenäisyyspäiväviikolla presidentti Niinistö ja rouva Haukio tapasivat etäyhteyksin kokemäkeläisen jatko- ja Lapin sodan veteraani herra Yrjö Rimpisen ja pikkulottana talvi- ja jatkosodassa toimineen raumalaisen rouva Aila Salon.

Herra Rimpinen kertoi tapaamisessa poteneensa joskus rintamalla ollessaan koti-ikävää, mutta ajatus siitä, että jättäisi paikkansa tai velvollisuutensa täyttämättä ei ollut koskaan tullut mieleen. Rouva Salo toi keskustelussa esille naisten roolin itsenäisyyden säilymisen kannalta.

Presidentti Niinistö tapasi itsenäisyyspäivän alla Presidentinlinnassa myös kenraali Jaakko Valtasen, joka on viime vuosina totuttu näkemään ensimmäisenä Valtiosaliin saapuvana kutsuvieraana. Tapaamisen aluksi presidentti luki päiväkirjastaan otteen eräältä aiemmalta itsenäisyyspäivältä, jossa hän kuvasi tuntojaan kenraalin astuessa kättelyyn Jääkärimarssin soidessa: ”Kun häntä kättelen, käteni on vakaa, katse tarkka, mutta sisimmässä väreilee ja tunne alkaa vallata.

Kenraali Valtanen kertoi presidentti Niinistölle luottavansa tulevaisuuteen ja suomalaiseen nuorisoon. Tämän päivän yhteiskunnassa tahto puolustaa omaa maata ja itsenäisyyttä on edelleen vahvasti olemassa ja se kumpuaa siitä, että yksittäisen kansalaisen asema ja oikeudet ovat turvattuja kuten ne Suomessa ovat. Kenraali jakoi lisäksi presidentti Niinistön ajatuksen siitä, että osallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunne on tärkeä osa tätä tahtoa.

Laaja kattaus kulttuuria

Itsenäisyyspäivänä nähtiin myös laaja kattaus erilaisia kulttuuriesityksiä. Juhla alkoi perinteiseen tapaan Kaartin soittokunnan esittämällä Jääkärimarssilla. Valtiosalissa laulajat Aarne Pelkonen ja Diandra tulkitsivat koskettavasti eri kappaleita mukaan lukien Kaj Chydeniuksen Sinua, sinua rakastan. Orkesterinaan heillä oli Jukka Perko, Marzi Nyman, Jani Pensola, Seppo Kantonen ja Eriikka Maalismaa.

Räppiryhmä Biolapset nostatti reippaalla Ota pallosta kii -kappaleellaan tunnelmaa Atriumissa ja Peilisalissa. Atriumissa esiintyivät myös näyttelijät Seela Sella ja Esko Salminen. Mika Myllyahon ohjaama esitys pohjautui rouva Haukion kokoamaan ja toimittamaan sitaattikollaasiin.

Kansallisbaletin tanssijat tanssivat illan ensivalssin Valse Lenten tahtiin. Lisäksi kanteletaiteilija Ida Elina ja tanssija Atte Kilpinen esittivät oman tulkintansa Finlandia-hymnistä.

Hieno ilta päättyi Ylioppilaskunnan Laulajien lauluun Isänmaalle.

Koronavirustilanteesta johtuen suurin osa illan esityksistä nauhoitettiin etukäteen. Lisäksi esimerkiksi Biolasten esiintyminen koostettiin useasta eri aikaan nauhoitetusta osasta.

Juhlan yhteistyökumppani Yle näytti itsenäisyyspäivän tapahtumat suorana lähetyksenä.