Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla 6.12.2019. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla 6.12.2019. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Presidentinlinnassa perjantaina 6. joulukuuta 2019.

Juhlavastaanoton teemana oli tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Kutsuttuina oli erityisesti henkilöitä ja instituutioita, jotka toiminnallaan edistävät luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua. Tarjoiluissa ja koristeluissa painottuivat edellisvuosien tapaan kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys.

1 700 eri tavoin ansioitunutta vierasta

Tänä vuonna vastaanotolle oli kutsuttu noin 1 700 ansioitunutta vierasta eri puolilta Suomea. Kutsuvieraina oli teeman mukaisesti esimerkiksi tutkijoita, tietokirjailijoita, journalisteja, kasvatuksen ammattilaisia sekä viranomaisia ja asiantuntijoita.

Kunniavieraita olivat sotiemme veteraanit ja lotat. He saapuivat ensimmäisenä presidenttiparin kättelyyn Sibeliuksen Jääkärimarssin soidessa kello 19.

Musiikissa näkyy suomalainen sielunmaisema

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton kättelyn ja Valtiosalin alkuillan musiikista vastasi Kaartin soittokunta. Musiikkivalinnat soittokunta onli tehnyt perinteitä vaalien. Lisäksi ohjelmistossa huomioitiin Armas Järnefeltin juhlavuosi. Tanssit aloitettiin presidenttiparin valitsemalla ensivalssilla, joka oli tänä vuonna edesmenneen laulaja Reijo Taipaleen tunnetuksi tekemä Raimo Roihan sävellys Maailman kaunein maa.

Kaartin Combo solisteinaan Laura Voutilainen ja Lauri Mikkola viihdytti vieraita Valtiosalin tanssilattialla ikivihreillä suomalaiskappaleilla.

Veteraanien ja lottien kahvitilaisuudessa esiintyi poikakuoro Cantores Minores 41 laulajan voimin. Esiintyjät olivat osa edustuskuoroa ja iältään 11–26-vuotiaita. Kunnianosoituksena veteraaneille ja lotille kuoro esitti muun muassa Kalervo Hämäläisen Veteraanin iltahuudon.

Kolmannen kerroksen salongissa vieraita ilostutti tunnettu a cappella -yhtye Club For Five. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton ohjelmiston yhtye rakensi suomalaiselle kansallismaisemalle, jota väritetään tuulahduksilla muualta maailmasta.

Kotimaisia raaka-aineita ympäristöystävällisesti

Vuoden 2019 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoilussa korostuivat jälleen kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys. Pöydän antimissa oli laajasti kotimaisia luomutuotteita sekä kalaa ja riistaa. Makeissa tuotteissa käytettiin esimerkiksi Kultarannan pensasmustikoita ja muita kotimaisia marjoja.

Ympäristöystävällisyys oli huomioitu myös vastaanoton juomatarjoilussa. Esimerkiksi Linnan perinteinen booli valmistettiin tänä vuonna kokonaan luomutuotteista.

Yhteistyö ravintola-alan oppilaitosten kanssa jatkui vuoden 2019 vastaanotolla. Keittiössä ja tarjoiluissa avusti 32 opiskelijaa Perho Liiketalousopistolta. Myös osa tarjottavista oli oppilaiden valmistamia.

Sinivalkoinen kukitus itsenäisyyspäivän kunniaksi

Presidentinlinna koristeltiin vuoden 2019 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla sinivalkoisin kukin. Pääosassa olivat Suomessa viljellyt leikkokukat, joiden joukossa oli ajan hengen mukaisesti kuivakukkaa sekä muuta luonnon materiaalia.

Kukat tulivat pääosin kotimaisilta puutarhoilta, jotka käyttävät kasvatuksessa kotimaisia, uusiutuvia energialähteitä. Suurin osa kukista ja koristeluissa käytetyistä materiaaleista saatiin lahjoituksena Kauppapuutarhaliitolta heidän 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Lisäksi Presidentinlinnassa nähtiin kukkia ja luonnon materiaalia myös Kultarannasta.

 

Kuvia – Mariankadun puolen kättelyt

Kuvia – Esplanadin kättelyt

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto 6.12.2019. Kuva: Antti Nikkanen/Tasavallan presidentin kanslia