Itsenäisyyspäivän vastaanoton teemana ajat vaihtuvat

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Presidentinlinnassa keskiviikkona 6. joulukuuta 2023. Vastaanoton teemana on ajat vaihtuvat.

Presidentinlinnaan on tänä vuonna kutsuttu noin 1 700 eri tavoin ansioitunutta vierasta eri puolilta Suomea. Vieraina on muun muassa pitkän uran tehneitä henkilöitä, jotka ovat toimineet tienraivaajina, esimerkkeinä ja mentoreina. Lisäksi kutsuttuna on nuoria innovatiivisia osaajia, tulevaisuuden menestystekijöiden parissa työskenteleviä sekä yhteiskunnan ja arjen turvallisuuden takaajia. Erityistä huomiota on kiinnitetty tekoihin, joilla on tuettu lapsia ja nuoria.

Merkittävä osa kutsuvieraista on tänäkin vuonna ensikertalaisia.

Kunniavieraita ovat sotiemme veteraanit ja lotat, joille presidenttipari isännöi vastaanoton yhteydessä perinteisen kahvitilaisuuden Presidentinlinnan Keltaisessa salissa. Veteraanit ja lotat saapuvat Presidentinlinnaan tänä vuonna Esplanadin puolelta Sibeliuksen Jääkärimarssin soidessa.

Musiikissa kuuluvat suomalaisuus ja perinteet

Valtiosalin musiikista itsenäisyyspäivänä vastaa valtiollisissa edustustehtävissä jo yli 200 vuotta esiintynyt Kaartin soittokunta sekä Kaartin Combo solistinaan Ilta. Musiikkivalinnat on tehty perinteitä vaalien ja kotimaista musiikkia painottaen. Suomalaisten klassikkojen lisäksi tanssimusiikissa kuullaan sovituksia uudemmista kappaleista.

Kunniavieraiden, sotiemme veteraanien ja lottien, kahvitilaisuudessa esiintyy suomalaisen kuorotaiteen edelläkävijänä tunnettu Ylioppilaskunnan Laulajat.

Kolmannen kerroksen salongin musiikista vastaa Sami Pitkämö nimeään kantavan orkesterinsa kanssa. Orkesterin ohjelmistoon kuuluu rakastetuimpia klassikoita ja ikivihreitä iskelmiä vuosikymmenten takaa.

Tarjoiluissa katsaus aiempiin itsenäisyyspäivän vastaanottoihin

Vuoden 2023 itsenäisyyspäivän vastaanoton tarjoiluissa korostuvat jälleen kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys. Erityisteemana tänä vuonna ovat presidenttiparin isännöimät aiemmat itsenäisyyspäivän vastaanotot, joista jokaiselta mukana on jokin suosittu tuote.

Vastaanotolle on valittu erityisesti luomua, lähiruokaa ja muita mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia tuotteita. Tarjolla on muun muassa kalaa, riistaa, marjoja, kasviksia sekä suomalaisia sieniä. Vuoden 2023 vihannekseksi valittua porkkanaa löytyy kasvisvoileipäkakuista.

Vastaanoton koristelut ovat klassiset ja runsaskukkaiset. Värisävyissä esillä ovat valkoisen ja sinisen lisäksi pastellisen lilan ja vaaleanpunaisen sävyt. Lajikkeina käytetään tänä vuonna ruusua, neilikkaa, runokkia, germiniä, kallaa, eustomaa ja liljaa.

Myös perinteinen oppilaitosyhteistyö jatkuu. Keittiössä työskentelee Perhon Liiketalousopiston opiskelijoita, jotka valmistavat voileipäkakkuja vastaanotolle. Tarjoilutehtävissä avustaa Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian opiskelijoita.

Terveysturvallisuus huomioidaan järjestelyissä

Terveysturvallisuus huomioidaan vastaanoton järjestelyissä monin tavoin. Presidentinlinnan ilmanvaihtoa on tehostettu vastaanoton aikana ja vieraiden käytössä oleviin tiloihin on sijoitettu ilmanpuhdistimia ja käsidesiasemia. Tarjolla on myös kasvomaskeja halukkaille.

Vieraita on pyydetty huomiomaan muut kutsutut ja jättäytymään pois vastaanotolta, mikäli he tuntevat itsensä sairaiksi, heillä on koronaan viittaavia oireita tai he ovat hiljattain altistuneet koronavirukselle.