Itsenäisyyspäivänä Presidentinlinnassa kunnioitettiin itseensä luottavaa Suomea

Vuoden 2022 itsenäisyyspäivän vastaanotolla presidenttiparia tervehti ensimmäisenä ministeri Elisabeth Rehn. Ministeri Rehn on tehnyt merkittävän ja arvostetun uran kotimaisessa politiikassa ja rauhanvälityksen parissa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Vuoden 2022 itsenäisyyspäivän vastaanotolla presidenttiparia tervehti ensimmäisenä ministeri Elisabeth Rehn. Ministeri Rehn on tehnyt merkittävän ja arvostetun uran kotimaisessa politiikassa ja rauhanvälityksen parissa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Suomen itsenäisyyspäivää vietettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja puoliso Jenni Haukion isännöimän vastaanoton merkeissä tiistaina 6. joulukuuta 2022 Presidentinlinnassa. Vastaanoton teemana oli itseensä luottava Suomi.

Tänä vuonna vastaanotolle oli kutsuttu henkilöitä, jotka ovat tehneet työtä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi vaikeina aikoina ja toiminnallaan edistäneet Suomen vahvuuksia.

Vastaanoton vierasmäärä oli noin kolmanneksen pienempi kuin aiempina vuosina. Kutsuttuna oli noin 1 300 henkilöä eri puolilta Suomea. Vieraina oli muun muassa terveydenhuollon ammattilaisia, kokonaisturvallisuudesta huolehtivia ihmisiä, vapaaehtoistyötä tekeviä sekä osaajia, jotka työskentelevät tulevaisuuden menestystekijöiden parissa.

Merkittävä osa vieraista oli ensikertalaisia, perinteisesti virkansa tai asemansa puolesta kutsuttuja oli tänä vuonna vähemmän. Vuonna 2021 itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsutut vieraat olivat kutsuttujen joukossa. Ensimmäisenä kutsuvieraana saapui ministeri Elisabeth Rehn.

Itsenäisyyspäivän kunniavieraille, sotiemme veteraaneille ja lotille, presidenttipari järjesti oman juhlatilaisuuden Presidentinlinnassa itsenäisyyspäivää edeltävällä viikolla.

Presidentti Niinistö muistutti itsenäisyyspäivän vastaanottoa koskevassa tiedotustilaisuudessa torstaina 24. marraskuuta Presidentinlinnassa, että Suomen itsenäisyyspäivää vietetään tänä vuonna hyvin erilaisissa olosuhteissa kuin vuonna 2019, jolloin vastaanotto järjestettiin edellisen kerran. Pandemia on haastanut monin tavoin, eikä se ole vieläkään hellittänyt. Samalla Venäjän käymä hyökkäyssota on järkyttänyt koko läntistä maailmaa.

”Voi tuntua, että juhlan aihetta on kovinkin vähän, mutta itsenäisyyspäivä on kuitenkin hyvä hetki, ja sitä myötä myöskin vastaanotto, osoittaa kiitollisuutta ja kunnioitusta. Kun ajat ovat vaikeita, niin kiitosta ja kunnioitusta on sitä suurempi syy osoittaa.”

Terveysturvallisuus huomioiden

Terveysturvallisuus otettiin huomioon normaalia pienemmän vierasmäärän lisäksi vastaanoton muissa järjestelyissä. Presidentinlinnan tiloihin oli muun muassa sijoitettu runsaasti käsien desinfiointipisteitä ja ilmanpuhdistimia. Tarjolla on myös kasvomaskeja halukkaille.

Musiikissa kuuluvat perinteet ja suomalainen sielunmaisema

Itsenäisyyspäivänä Valtiosalin musiikista vastasivat Kaartin soittokunta ja Kaartin Combo solistinaan Maria Lund. Musiikkivalinnat oli tehty perinteitä vaalien ja suomalaista musiikkia painottaen.

Kolmannen kerroksen salongissa vieraille esiintyi Jukka Perko Avara ystävineen. Heidän ohjelmistonsa kunnioitti edesmennyttä taiteilija Vesa-Matti Loiria, jonka tuotannosta valikoituja kappaleita esitettiin itsenäisyyspäivää varten sovitettuina instrumentaaliversioina.

Kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys korostuivat jälleen tarjoiluissa ja koristeluissa. Tarjoiluista löytyi kotimaisia luomutuotteita, kalaa ja riistaa. Makeissa tuotteissa käytettiin esimerkiksi Kultarannan vadelmia, pensasmustikoita ja muita kotimaisia marjoja. Koristeluissa hyödynnettiin tänä vuonna luonnonmateriaalia, kukkien ja kasvien siemenkotia sekä leikkokukkia.

Vuoden 2022 vastaanotolla jatkui lisäksi perinteinen oppilaitosyhteistyö. Keittiössä työskenteli Turun ammatti-instituutin kokkiopiskelijoita ja tarjoiluissa avusti opiskelijoita Perhon Liiketalousopistolta.