Japanin kruununprinssipari vieraili Kultarannassa

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Japanin kruununprinssi Akishino ja kruununprinsessa Kiko vierailivat Suomessa 2.–5. heinäkuuta 2019. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tapasivat kruununprinssiparin keskiviikkona 3. heinäkuuta Kultarannassa.

”Meillä on paljon yhteistä Japanin kanssa”, presidentti Niinistö sanoi kruununprinssiparille. Presidentti totesi, että japanilaiseen kulttuuriin verrattuna suomalainen on nuorempaa, mutta samanlainen ajattelu yhdistää: ”Otan yhden esimerkin: luottamus ja luotettavuus. Saimme kokea 90-luvulla, kun meillä oli suuria taloudellisia vaikeuksia, että Japanissa meihin luotettiin. Me olemme yhä kiitollisia ja ylpeitä siitä.”

”Me molemmat kansat pidämme kirjallisuutta suuressa arvossa. Teidän runoutenne ja kirjallisuutenne on Suomessa hyvin tunnettua. Luulen, että minullakin on yksi Murakami juuri kesken.”

”Ja sitten meitä yhdistää myöskin urheilu. Me odotamme kovasti Tokion olympialaisia ja vanhemmat meistä, kuten minä, muistaa vielä vuoden 1964 olympiakisat”, presidentti sanoi. ”Toivon, että viihdytte vierailullanne Suomessa.”

Kruununprinssi Akishino kiitti tervehdyssanoissaan vierailukutsusta, joka liittyy tänä vuonna vietettävään Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuoteen.

”Viime vuosina maidemme välinen etäisyys on vähentynyt entisestään lisääntyneiden lentoreittien myötä, minkä lisäksi meillä on kulttuurin lisäksi aktiivista yhteistyötä muun muassa teknologian, ympäristön ja muotoilun alalla, josta olen suuresti iloinen”, kruununprinssi sanoi.

”Toivon sydämestäni, että maidemme ihmisten kanssakäyminen vielä kehittyisi ja samalla ystävyyssuhteemme syvenisi vielä seuraavaa sataa vuotta ajatellen.”

Kulttuuria ja luontoa

Kruununprinssipari tutustui nelipäiväisellä vierailullaan erityisesti suomalaiseen kulttuuriin, nähtävyyksiin, luontoon ja terveydenhuoltoon. Tiistaina ohjelmassa oli muun muassa vierailu Kansallismuseossa, Ateneumin taidemuseossa ja Helsingin tuomiokirkossa. Keskiviikkona kruununprinssipari laski seppeleen Hietaniemen hautausmaalle sekä vieraili Kultarannan lisäksi Turussa, jossa he tutustuivat Turun linnaan ja tuomiokirkkoon.

Torstaina kruununprinssipari tutustui Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden solmimisesta kertoviin asiakirjoihin Kansallisarkistossa. Kruununprinssi vieraili myös Fallkullan kotieläintilalla ja kruununprinsessa Uudessa lastensairaalassa ja keskustakirjasto Oodissa. Lisäksi ohjelmassa oli tutustuminen suomalaiseen neuvolajärjestelmään Isossa Omenassa sekä vierailu Fiskarsin kylässä.

Vierailun viimeisenä päivänä kruununprinssi ja -prinsessa vierailivat muun muassa Seurasaaressa ja Ainolassa Järvenpäässä.

Kyseessä oli kruununprinssi Akishinon ensimmäinen ulkomaille suuntautuva vierailu hänen uudessa tehtävässään. Suomeen kruununprinssipari saapuu Puolasta. Akishino nousi kruununprinssiksi toukokuussa, kun hänen isänsä keisari Akihito luopui vallasta. Japanin uudeksi keisariksi nousi Akihiton vanhin poika Naruhito.