Joulutervehdykset toivat lämpöä ja valoa Mäntyniemeen

Presidenttipari vastaanotti joulutervehdykset tänä vuonna virtuaalisesti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vastaanottivat perinteiset joulutervehdykset torstaina 17. joulukuuta 2020.

Ajan hengen mukaisesti myös joulutervehdysten luovutus järjestettiin tänä vuonna uudella tavalla. Glögiä ja pipareita oli katettu ruudun molemmin puolin, kun presidenttipari ja tervehdysten tuojat tapasivat toisiaan etäyhteyden välityksellä. Tervehdykset oli toimitettu Mäntyniemeen aiemmin samana aamuna.

Ensimmäisenä yhteys avattiin metsäylioppilaiden kuusikauppiaisiin, jotka jo vuodesta 1909 lähtien ovat harjoittaneet kuusivälitystä pääkaupunkiseudulla. Heidän toimittamansa tuuhea kuusitervehdys oli jo ehditty pystyttää koristamaan Mäntyniemen sisääntuloaulaa. Tänä vuonna kuusi oli peräisin Grangårdin tilalta Nurmijärveltä ja perinteiset kauralyhteet puolestaan Gård-Marttilan tilalta Kauvatsalta Kokemäeltä. Ensimmäinen joulukuusi on luovutettu presidentti Urho Kekkoselle jo vuonna 1963.

Metsäylioppilaiden jälkeen Maataloustuottajain Vehmaan yhdistyksen edustajat luovuttivat presidenttiparille joulukinkun 24. kerran. Tervehdyksessään MTK-Vehmaa ry:n puheenjohtaja Juha-Matti Suominen kertoi, kuinka koronaviruspandemian myötä kotimaisen ruuan suosio on lisääntynyt entisestään.

Joulukuusta ja -kinkkuakin pidempi perinne on jouluhauen luovuttamisella: ensimmäisen jouluhauen korppoolaiset ovat vieneet kuninkaalle jo 1700-luvulla. Perinteeseen palattiin 200 vuoden tauon jälkeen presidentti Koiviston aikana. Saatesanoissaan Ann-Christin Nyström toivotti presidenttiparille hyvää joulua kaikkien korppoolaisten puolesta.

Eläin- ja luonnonsuojelujärjestöjen edustajien toimittamasta luomukasviskorista löytyi tänä vuonna muun muassa pellavarouhetta, puolukka- ja karpalojauhetta sekä kuusenkerkkäpulveria. Lisäksi korista paljastui jo perinteiseen tapaan Mäntyniemen linnuille osoitettu siemenkakku. Tervehdyksessään Birdlifen hallituksen puheenjohtaja Mika Asikainen kertoi, miten järjestöt ovat ilolla seuranneet, kuinka presidenttipari on pitänyt esillä luonnon merkitystä: ”Annatte erinomaista esimerkkiä suomalaisille tuomalla esille luontoharrastuksia ja lähiluonnossa liikkumista.”

Kasviskorin luovutuksen jälkeen Suomen Kukkakauppiasliiton Helsingin piiri kertoi presidenttiparille kauniista kukkatervehdyksestään, johon kuului muun muassa hyasintteja sekä erilaisia luonnonmateriaaleja. Piirin puheenjohtaja Minna Uusi-Simola ja hallituksen jäsen Anne Kataikko kertoivat presidenttiparille valkoisen jouluruusun olevan edelleen yksi joulun suosituimpia kukkia. Suomen Kukkakauppiasliitto on kukkakauppiaiden ja floristisen alan koulutuksen tai tutkinnon suorittaneiden valtakunnallinen toimialajärjestö.

Karjalan Liitto oli toimittanut Mäntyniemeen aamulla paistettuja karjalanpiirakoita. Karjalaisen kulttuurin esillä pitoon, säilyttämiseen ja uudistamiseen keskittyvä liitto viettää tänä vuonna 80-vuotismerkkivuottaan. Puheenjohtaja Outi Örn kertoi, kuinka liiton jäsenet ovat tänä vuonna tuoneet esille juuriaan esimerkiksi erilaisten kuvien ja tekstien kautta nyt, kun koronaviruksen vuoksi tapahtumia on jouduttu perumaan.

Lämminhenkisen tilaisuuden päätti Suomen Lucia-neito Ingrid Enckell ja hänen kuoronsa esittämällä kappaleen Jouluyö, juhlayö. Perinteisesti Lucia-neito on vieraillut joulu- ja tammikuun aikana sairaaloissa ja vanhainkodeissa tuomassa valoa talven pimeyteen. Tänä vuonna vierailuja tehdään myös virtuaalisesti.

Presidentti Niinistö ja rouva Haukio kiittivät tervehdysten luovuttajia lämpimästi huomaavaisuudesta ja toivottivat mitä parhainta joulun odotusta ja hyvää uutta vuotta.