Presidentti Niinistö oli pääpuhujana Väinö Tannerin säätiön ja Tanner-akatemian järjestämässä Tanner-luennolla 16. lokakuuta 2012. Kuva: Lehtikuva
Lasten ja nuorten hyvinvointi, syrjäytyminen sekä toimettomuuden ja työttömyyden haasteet olivat esillä tasavallan presidentti Sauli Niinistön alkuviikosta pitämissä puheissa.
Maanantaina 15. lokakuuta presidentti puhui Helsingin Hanasaaressa järjestetyssä seminaarissa, jonka aiheena oli ”Lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteet suomalaisesta ja ruotsalaisesta näkökulmasta.” Tilaisuudessa puhui myös Ruotsin kuningatar Silvia.
”Maidemme välit ovat perinteisesti olleet läheiset ja lämpimät. Meillä on paljon yhteistä: vakaat yhteiskunnat ja hyvin hoidetut kansantaloudet. Mutta meitä yhdistävät myös samankaltaiset haasteet. Suomessa ja Ruotsissa on Pohjoismaiden korkein nuorisotyöttömyys. Sekä Suomessa että Ruotsissa on paljon koulutuksen, työelämän ja työharjoittelun ulkopuolella olevia nuoria”; Niinistö sanoi.
”Kuten tiedämme, nämä nuoret ovat vaarassa jäädä työelämän tai laajemminkin yhteiskunnan ulkopuolelle.”
Presidentti Niinistö kiitteli ensi vuoden alussa voimaan tulevaa nuorisotakuuta, joka pyrkii tukemaan nuorten pääsyä työelämään tai vaihtoehtoisesti opiskelemaan.
”Koulutuksella ja työpaikalla on kiistaton merkitys nuoren pärjäämiselle. Me suomalaiset olemme kovin ylpeitä peruskoulumme saamasta hyvästä kansainvälisestä arvostuksesta. Mutta selvää on, että peruskoulun opeilla eivät vielä työpaikan ovet avaudu. Nuoren kannalta olennaista on löytää mielenkiintoisen alan lisäksi myös mielekäs ja motivoiva koulutusväylä. Vaikuttaa siltä, että työvaltaisen koulutuksen lisääminen on helpottanut koulunpenkkiä muutoin aristelevien nuorten pääsyä työmarkkinoille.”
Tunnustusta vapaaehtoistyölle
Seuraavana päivänä, tiistaina 16. lokakuuta, tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui Säätytalolla Tanner-luennolla, jonka olivat järjestäneet Väinö Tannerin Säätiö ja Tanner-Akatemian. Luennon aiheena oli ”Kadonneen nuoren metsästys”.
”Lapsen ja nuoren hyvinvoinnin perusta on terveessä, tavallisessa arjessa, johon kuuluu annos säännöllisyyttä; alkaen vaikka riittävästä unen määrästä ja yhdessäolosta. Yksinkertaistako ja itsestään selvää?” presidentti Niinistö kysyi.
”Niinhän sitä luulisi, mutta pelkäänpä pahoin, ettei näin ole. Tavallisesta arjesta on tainnut tullut taitolaji, jota harva aikuinen enää osaa – saatikka, että sitä enää osattaisiin meillä riittävästi arvostaa”, Niinistö sanoi ja muistutti, että kaikkein arvokkainta lapselle ja nuorelle on aikuisen kanssa vietetty ”jonninjoutava yhdessäolo”.
”Aikuisten on entistä vaikeampaa olla ’ilman agendaa’ lapsen kanssa. Virikkeitä viritellään ja oppimista tuetaan, koko ajan kehitetään.”
Puheensa lopulla presidentti Niinistö nosti esiin monenlaisessa mentori-toiminnassa, urheiluseuroissa ja muussa harrastetoiminnassa tehtävän vapaaehtoistyön.
”Tätä suurta lasten ja nuorten vapaa-ajasta huolehtivaa vapaaehtoisjoukkoa arvostan”, Niinistö sanoi.
”Mutta tehtäköön se samalla selväksi, että julkisen sektorin toimet ja ammattiapu ovat täysin korvaamattomia, kun nuori on jo etäällä. Meidän kaikkien apu on tarpeen, ettei sinne etäälle päädyttäisi.”
- Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteet suomalaisesta ja ruotsalaisesta näkökulmasta –seminaarissa 15.10.2012
- Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Väinö Tannerin Säätiön ja Tanner-Akatemian Tanner-luennolla ”Kadonneen nuoren metsästys” Säätytalolla 16.10.2012