Presidentti Niinistö Kanadan kenraalikuvernöörin valtiovierailulla: Transatlanttinen yhteistyö on koko ajan tärkeämpää

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kanadan kenraalikuvernööri Mary Simonin valtiovierailu Suomeen alkoi tiistaina 7. helmikuuta 2023. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja tohtori Jenni Haukio ottivat vieraansa vastaan valtiovierailuun kuuluvin seremonioin Presidentinlinnalla. Presidentin ja kenraalikuvernöörin keskustelujen aiheena olivat Suomen ja Kanadan kahdenväliset suhteet, turvallisuuskysymykset, ilmastonmuutos sekä arktinen yhteistyö.

Presidentti Niinistö korosti keskusteluiden jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa arktisen alueen haavoittuvuutta ilmaston muuttuessa. ”Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta vältämme arktisen alueen katastrofin. Jos menetämme Arktiksen, menetämme koko maailman. Meillä on paljon velvollisuuksia yhteistyön suhteen.”

Luontevaa yhteistyötä

Presidentti Niinistö korosti Suomen ja Kanadan hyviä kahdenvälisiä suhteita. ”Asenne on pohjoisissa maissa hyvin samanlainen, mikä tekee yhteistyöstä luontevaa.” Lisäksi presidentti painotti transatlanttisen yhteistyön merkitystä: ”Eurooppa on kohdannut sodan ajan, mikä näytti mahdottomalta. Se on herättänyt meidät huomaamaan, että maailma ei ole niin hyvä kuin aiemmin luulimme. Siksi transatlanttinen yhteistyö tulee koko ajan tärkeämmäksi”, presidentti Niinistö sanoi.

Lehdistön kysymykseen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessista presidentti vastasi, että Suomen asema on selkeä. ”Menemme eteenpäin täydessä yhteisymmärryksessä Ruotsin kanssa ja pidämme samalla tiivistä yhteyttä Brysseliin, ja totta kai myös Valkoiseen taloon ja Turkkiin. Se on kantamme tällä hetkellä: päämääränä on, että molemmat, sekä Suomi että Ruotsi, hyväksytään jäseniksi mahdollisimman pian.”

Kenraalikuvernöörin ohjelmassa oli tiistaina myös Helsingin kaupungin tarjoama lounas, tapaaminen eduskunnan varapuhemies Antti Rinteen kanssa sekä juhlaillallinen Presidentinlinnassa.

Valtiovierailu jatkuu keskiviikkona seppeleenlaskulla Hietaniemen hautausmaalla, vierailulla Yrityskylä Helsinki-Vantaassa ja tapaamisella saamelaisnuorten kanssa.

Torstaina 9. helmikuuta presidentti Niinistö ja kenraalikuvernööri Simon vierailevat Rovaniemellä. Aamupäivällä he puhuvat tiedekeskus Arktikumissa järjestettävässä keskustelutilaisuudessa, joka käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktiselle alueelle. Ohjelmassa on myös tutustuminen saamen kielen opetukseen Ylikylän peruskoululla sekä vierailu Lapin lennostossa.

Tallenne

Keskustelutilaisuus tiedekeskus Arktikumissa 9.2. klo 11: "Impact of Climate Change in the Arctic"

Tallenne

Presidentti Sauli Niinistön ja kenraalikuvernööri Mary Simonin yhteinen lehdistötilaisuus

Yhteinen lehdistötilaisuus. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia