Kazakstanin presidentti vieraili Suomessa

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajevin virallinen vierailu 17.10.2018. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajevin virallinen vierailu 17.10.2018. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev teki virallisen vierailun Suomeen keskiviikkona 17. lokakuuta 2018. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti presidentti Nazarbajevin vastaan Presidentinlinnan edustalla pidetyissä seremonioissa.

Presidentit keskustelivat sekä kahden kesken että laajemmassa kokoonpanossa. Puheenaiheina olivat Suomen ja Kazakstanin kahdenvälisten asioiden lisäksi kansainväliset kysymykset. Presidentti Niinistö on tavannut presidentti Nazarbajevin kanssa useita kertoja, viimeksi Astanassa kesällä 2017.

”Olen aina antanut kovasti arvoa presidentti Nazarbajevin näkemyksille geopolitiikasta ja siitä, miten Kazakstanin ja Suomen kaltaisten pienempien maiden tulisi toimia rauhan puolesta. Astanassahan on ollut merkittävä prosessi, jossa on tarkoituksena ollut edistää Syyrian rauhantilannetta. Keskinäinen keskustelumme ja tietojen ja käsitysten vaihto on mielestäni ollut äärimmäisen hyödyllistä ja haluan siitä kiittää”, totesi presidentti Niinistö yhteisessä lehdistötilaisuudessa keskusteluiden päätteeksi.

Presidentti Nazarbajev tapasi vierailullaan myös lukuisia suomalaisyritysten edustajia. Tiedotustilaisuudessa molemmat presidentit korostivat taloussuhteiden kehittämisen merkitystä erittäin tiiviiden poliittisten suhteiden rinnalla. ”Kazakstan on varsin keskeisessä asemassa Keski-Aasiassa ja Suomelle selvästi tärkein kumppani niin poliittisesti kuin taloudellisesti tällä tärkeällä alueella. Kazakstan on luonnonrikkauksiltaan varsin mittava maa, ja Suomessa on sellaista teknologiaa ja osaamista, jossa nämä kaksi asiaa voitaisiin hyvin yhdistää”, sanoi presidentti Niinistö.

Koulutusosaaminen kiinnostaa

Myös suomalainen koulutusosaaminen kiinnostaa kazakstanilaisia: ”Kazakstanista on myöskin käynyt täällä nuoria ihmisiä oppimassa opettamista ja myös terveydenhuollon ammattilaisia. Me mielellämme annamme tietoa siitä, miten Suomi yhteiskuntana on kehittynyt maailmaan vakaimmaksi ja vapaimmaksi”, sanoi presidentti Niinistö. Hän otti esille myös Euroopan unionin ja Keski-Aasian tasavaltojen välisen oikeusvaltion vahvistamista koskevan yhteistyön ja sanoi Suomen toimivan siinä aktiivisesti.

Presidenttien läsnä ollessa allekirjoitettiin myös kaksi yhteisymmärryspöytäkirjaa, joista yksi koski lentoliikennettä ja toinen strategista kumppanuutta energian ja vihreän talouden alalla.

Presidentinlinnassa järjestetyn ohjelman jälkeen presidentti Nazarbajev laski seppeleen Hietaniemen hautausmaalla sekä vieraili teknologiayhtiö Nokialla.

Presidentti Niinistö ja presidentti Nazarbajev tapasivat edellisen kerran kesäkuussa 2017, jolloin presidentti Niinistö vieraili Astanan maailmannäyttelyssä Kazakstanissa. Presidentit ovat tavanneet aiemmin myös muun muassa presidentti Niinistön vieraillessa Kazakstanissa vuosina 2015 ja 2013. Presidentti Nazarbajev vieraili Suomessa edellisen kerran vuonna 2009, jolloin valtiovierailua emännöi presidentti Tarja Halonen.