Presidentti Niinistö Korean presidentin valtiovierailulla: ”Varaukseton tukemme työlle rauhan saavuttamisessa”

Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Korean tasavallan presidentti Moon Jae-in on valtiovierailulla Suomessa puolisonsa Kim Jung-sookin kanssa 9.–11. kesäkuuta 2019. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä rouva Jenni Haukion kanssa.

Presidentit keskustelivat sekä kahden kesken että laajemmalla kokoonpanolla Presidentinlinnassa maanantaina 10. kesäkuuta. ”Maittemme suhteet ovat erinomaiset, ne ovat hyvin tiiviit. Kanssakäymisemme on vain tiivistynyt vuosien ja kehityksen mittaan, siitä osoituksena nuo tänäänkin allekirjoitetut asiakirjat, jotka koskettelevat hyvin laajasti yhteiskuntaelämää”, summasi presidentti Niinistö lehdistötilaisuudessa. Maiden välistä yhteistyötä vahvistettiin vierailun yhteydessä sopimuksin ja yhteisymmärryspöytäkirjoin muun muassa start-up-yritysten ja innovaatioiden, tasa-arvon sekä energian aloilla. Vierailulla sinetöitiin myös Helsingin ja Busanin välisen suoran lentoreitin avaaminen.

Sisu korealaisten käyttöön

Presidentti Niinistö korosti Suomen ja Korean tasavallan samankaltaisia, vaikeitakin historian kokemuksia. Yhteistä on myös se, että vaikeuksista on noustu menestykseen: ”Ihmisissä on samanmielisyyttä. Me kutsumme täällä Suomessa sitä sisuksi, ja mielellämme luovutamme tämän suomalaisen innovaation, sisun, myöskin teidän käyttöönne. Se on vastuuntuntoa ja ahkeruutta siinä, että täyttää oman osuutensa kykyjensä mukaan”, presidentti sanoi. Yhteistyötä ja yhteisiä kokemuksia haetaan maiden välillä myös niin kutsuttujen working holiday ja talent boost -projektien avulla. Niiden myötä kyvykkäille nuorille avautuu mahdollisuus vierailla ja työskennellä Suomessa ja Koreassa.

Presidentit kahdenvälisissä keskusteluissa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Olemme valmiita tarjoamaan hyviä palveluksia

Presidentit vaihtoivat näkemyksiä myös muun muassa monenkeskisen järjestelmän tilasta, tasa-arvosta, ilmastonmuutoksesta ja Suomen tulevasta EU-puheenjohtajuudesta. Yksi tapaamisen pääaiheista oli Korean niemimaan tilanne ja neuvottelut Pohjois-Korean ydinohjelmasta. ”Korean niemimaa on maailman politiikan polttopisteessä, ja voisi sanoa rauhan politiikan polttopisteessä. Me annamme suuren arvon presidentti Moonin työlle rauhan saavuttamiseksi, historiallisen rauhantilan saavuttamiseksi Korean niemimaalla”, sanoi presidentti Niinistö ja totesi, ettei kysymys ole vain Korean niemimaasta, vaan mahdollisilla edistysaskelilla on suuri merkitys koko maailman kannalta. Hän sanoi Suomen olleen mukana EU:n linjaa luomassa ja seisovan sen takana. Samalla Suomi tukee täysin presidentti Moonin rauhanponnisteluja: ”Varaukseton tukemme on teille, arvoisa presidentti. Ja me myöskin olemme valmiita tarjoamaan hyviä palveluksia sikäli, kun niillä on tarvetta.”

Presidentit puhuvat yritysfoorumissa

Presidentti Moon Jae-inin maanantain ohjelmaan kuului myös Helsingin kaupungin tarjoama lounas, tapaaminen eduskunnan puhemiehen kanssa sekä vierailu Aalto-yliopistossa. Rouva Kim Jung-sook tutustui lisäksi Uuteen lastensairaalaan ja vieraili Designmuseossa yhdessä rouva Jenni Haukion kanssa. Päivä päättyy presidentti Niinistön ja rouva Haukion isännöimään juhlapäivälliseen Presidentinlinnassa.

Tiistaina 11. kesäkuuta presidentti Moon Jae-in tapasi pääministerin Kesärannassa. Lisäksi hän puhui kongressikeskus Paasitornissa järjestettävässä yritysfoorumissa yhdessä presidentti Niinistön kanssa ja laski seppeleen Hietaniemen hautausmaalle.

Edellinen presidenttitason vierailu Etelä-Koreasta Suomeen oli vuonna 2006, jolloin presidentti Tarja Halonen emännöi presidentti Roh Moo-hyunin valtiovierailua. Presidentti Niinistö on viimeksi vieraillut Etelä-Koreassa, Soulissa vuonna 2012 kansainvälisen ydinturvahuippukokouksen yhteydessä.

Video: Yhteinen tiedotustilaisuus