”Koska me osaamme, me pystymme ja me olemme arvokkaita” – #GirlsTakeover-päivänä esillä tiedon vaikutus tasa-arvoon

16-vuotias Nella Salminen saapui tasavallan presidentti Sauli Niinistön työpariksi keskiviikkona 6. lokakuuta 2021 osana lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempausta. Tänä vuonna tempauksen tavoitteena on nostaa esiin tiedon vaikutusta tasa-arvoon.

Päivä alkoi Mäntyniemestä, missä presidentti Niinistö ja Salminen osallistuivat kansainvälisen uutistoimisto Reutersin järjestämään Reuters IMPACT -virtuaalitilaisuuteen. Kolmipäiväinen tilaisuus kokosi yhteen maailman johtajia, suuryritysten edustajia sekä kansainvälisiä vaikuttajia puimaan ilmastonmuutosta.

Presidentti Niinistön ja Salmisen haastattelun aiheena olivat ilmastotoimet ja vastuu tuleville sukupolville. Presidentti Niinistö viittasi keskustelussa ihmisvelvollisuuksiin, vastuuseemme yhteisestä tulevaisuudesta. ”Meidän velvollisuutemme on luovuttaa maapallo eteenpäin seuraaville sukupolville vähintään siinä kunnossa, missä itse sen saimme.”

Salmisen mukaan ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon. Nuoret olisi kuitenkin tärkeä ottaa keskusteluun mukaan, sillä ilmastonmuutos vaikuttaa erityisesti heidän tulevaisuuteensa. ”Ei ole B-suunnitelmaa, sillä planeettaa B ei ole olemassa”, hän totesi. ”Mahdollisuus vaatia muilta voimakkaampia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi edellyttää Suomelta myös omia tekoja”, presidentti jatkoi.

Presidentti Niinistö ja Salminen tapasivat Mäntyniemessä myös Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtajan, kansanedustaja Eva Biaudet’n. Esillä keskusteluissa olivat erityisesti tasa-arvoisen ja luotettavan tiedon välittäminen sekä media- ja digilukutaitojen kehittäminen.

Presidentinlinnassa Salminen keskusteli tasavallan presidentin kabinetin jäsenten kanssa ja tutustui linnan tiloihin. Päivän päätteeksi hän piti videoidun puheen tasa-arvosta ja tiedosta. Puheessaan Salminen korosti jokaisen vastuuta turvata tyttöjen luotettava tiedon saanti. ”Pidetään yhdessä tyttöjen oikeuksista huolta, joka päivä, koska me osaamme, me pystymme ja me olemme arvokkaita.”

Girls Takeover on osa YK:n kansainvälisen tyttöjen päivän juhlintaa, missä tytöt eri puolilla maailmaa astuvat yhteiskunnan eri alojen johtajien saappaisiin. Tempaus järjestetään Suomessa nyt viidettä kertaa. Mukana ovat tänä vuonna presidentti Niinistön lisäksi Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen, Bayer Nordicin toimitusjohtaja Miriam Holstein, Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker ja Duunitorin toimitusjohtaja Thomas Grönholm.

Videokooste Nellan päivästä