Koululaiset kysyivät presidentin työstä

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Kyselytunnille osallistui kolme luokkaa Porolahden peruskoulusta, Mellunmäen ala-asteelta ja Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentin työ ja vapaa-aika sekä Suomen ja maailman asioiden hoitaminen kiinnostivat helsinkiläisiä neljäsluokkalaisia, jotka pääsivät esittämään kysymyksiä tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Tamminiemen museossa järjestetyllä kyselytunnilla.

”Kaikki mitä politiikassa tehdään ja puuhaillaan, siinä on yksi selvä yhteinen sävel: yrittää löytää mahdollisimman hyvää tulevaisuutta Suomelle ja suomalaisille nuorille, eli teille. Sitä siellä kovasti mietitään ja uskon kyllä että siinä onnistutaankin”, presidentti Niinistö tiivisti.

Koululaisilla oli paljon kysymyksiä presidentin työstä ja työpäivistä. Presidentti Niinistö kertoi työpäivien venyvän välillä pitkiksi, varsinkin työmatkoilla. Presidentin päivittäinen työaika kuluu erilaisissa tilaisuuksissa käymiseen, ihmisten tapaamiseen ja maailman tapahtumien seuraamiseen. ”Ja vähän miettiäkin pitää välillä”, presidentti Niinistö lisäsi.

Presidentin työ on haastavaa mutta antaa myös paljon. ”Kun maailmassa tapahtuu vaikeita asioita, pitää hahmottaa miten me niihin suhtaudumme. Ikävät uutiset Ukrainasta ja muualta, levottomuudet painavat tietysti eniten”, presidentti kuvasi työn haasteita.

Copyright © Tasavallan presidentin kansliaPresidentti Niinistö kertoi harrastaneensa monenlaista liikuntaa jo lapsena ja liikkuvansa edelleen niin paljon kuin työn lomassa ennättää. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Eriarvoisuus ja talous puhuttivat

Koululaiset kysyivät myös mm. Itämeren suojelusta ja eriarvoisuudesta. ”Suomessa on yritetty jo pitkään lähteä siitä, että kaikilla on samat mahdollisuudet. Erityisesti se koskee meidän koulutusjärjestelmäämme. Ajatuksena on se, että jokaisella mahdollisuus opiskella, jos tahtoa riittää, ja se on tärkeä asia.”

Presidentti kertoi kiinnittäneensä huomiota siihen, että lasten harrastaminen tulee nykyään yhä kalliimmaksi. ”Pitäisi pyrkiä siihen, että kaikki lapset saisivat myös harrastustoiminnan puolella kehittää itseään samalla tavalla.”

Myös Suomen taloustilanne tuli kyselytunnilla esiin, kun eräs oppilas halusi tietää, mikä voisi korvata Suomen taloutta pystyssä pitäneen Nokian.  ”Ei varmaan tule toista yksittäistä Nokiaa, mutta näyttää kuitenkin siltä, että nyt on vähän uutta henkeä. Nuoret tuntuvat yhä useammin olevan innostuneita ryhtymään itse yrittäjiksi. Ison Nokian voi korvata monta pienempää yritystä”, presidentti vastasi.

Presidentiltä kysyttiin myös mitä hän tekisi, jos joku toinen maa hyökkäisi Suomeen. ”En usko että mikään maa hyökkää meidän kimppuumme. Mutta kyllä Suomi ja kaikki muutkin maat ovat varautuneet siihen, sitä sanotaan maanpuolustukseksi. Pidetään yllä vahva armeija ja toimitaan sillä tavalla, että kenelläkään ei ole kummempia halujakaan tänne tulla”, presidentti kertoi.

Liikunnan harrastaminen tärkeää

Harrastukset ja vapaa-ajan vietto kiinnostivat koululaisia. Presidentti Niinistö kertoi harrastaneensa monenlaista liikuntaa jo lapsena ja liikkuvansa edelleen niin paljon kuin työn lomassa ennättää. ”Pääasia on, että pitää koko ajan jonkinlaista liikuntaharrastusta yllä”, presidentti sanoi ja kannusti myös koululaisia liikkumaan.

Presidentti kertoi myös lukeneensa paljon jo lapsena ja lukevansa edelleen. ”Kuuntelen mielelläni myös musiikkia, vaikka en valitettavasti osaa soittaa mitään soitinta”.

Lasten terveiset lähtivät myös presidenttiparin Lennu-koiralle. Presidentti Niinistö kertoi Lennun olevan paras lenkkeilykaveri. ”Lennulle kuuluu oikein hyvää.  Syö hyvin ja nukkuu hyvin, ja on muutenkin iloinen veijari.”

Kyselytunnin lopuksi presidentti pääsi kyselemään koululaisilta. Hän kysyi oppilaiden harrastuksista ja lempiaineista koulussa. Kun presidentti kysyi ”Kuinka moni tietää mitä ensi sunnuntaina tapahtuu?”, lähes kaikki kädet nousivat: ”Eduskuntavaalit!”

Kyselytunnin järjesti Kansallismuseo ja se on osa Kansallismuseon kulttuuriperintökasvatukseen ja museopedagogiikkaan pohjautuvaa ohjelmaa. Kyselytuntiin osallistui kolme luokkaa Porolahden peruskoulusta, Mellunmäen ala-asteelta ja Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta. Kyselytunnin jälkeen koululaiset tutustuivat aikanaan presidentin virka-asuntona toimineeseen Tamminiemeen ja presidentti-instituutioon.

Kuvia

 Helsinkiläiset neljäsluokkalaiset esittivät kysymyksiä presidentti Sauli Niinistölle Tamminiemen museossa järjestetyllä kyselytunnilla 16. huhtikuuta 2015. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö kertoi työpäivien venyvän välillä pitkiksi, varsinkin työmatkoilla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentille osoitettuja kysymyksiä oli nelisenkymmentä, aiheet laidasta laitaan. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Oppilaat kuuntelivat tarkkaavaisesti. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Kyselytuntiin osallistui kolme luokkaa Porolahden peruskoulusta, Mellunmäen ala-asteelta ja Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Koululaiset kysyivät mm. Itämeren suojelusta ja eriarvoisuudesta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Kyselytunnin lopuksi osat vaihtuivat. Presidentti Niinistö kysyi oppilaiden harrastuksista ja lempiaineista. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentin harrastukset ja vapaa-ajan vietto kiinnostivat koululaisia. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Ryhmäviittausta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Myös Suomen taloustilanne tuli kyselytunnilla esiin. Presidentiltä kysyttiin, mikä voisi korvata Suomen taloutta pystyssä pitäneen Nokian. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Kyselytunnin jälkeen ryhmäkuva. Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun oppilaat yhteiskuvassa presidentin kanssa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentin työhön kuuluu myös hauskanpito koululaisten kanssa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentti ja Mellunmäen ala-asteen neljäsluokkalaiset. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti ja Porolahden peruskoulun neljäsluokkalaiset. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Tamminiemessä järjestetyn kyselytunnin järjesti Kansallismuseo ja sen moderoi vastaava opas Mervi Saarenmaa (kesk.) Urho Kekkosen museosta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia