Koulutusta ja aaltoenergiaa – presidentti Niinistö vieraili Keski-Uudellamaalla

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentin kyselytunti pidettiin Jokelan koululla Tuusulassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili keskiviikkona 18. marraskuuta Keravalla, Tuusulassa ja Järvenpäässä.

Ohjelma alkoi Keravalta Savion koululta, jossa presidentti Niinistö tutustui koulutuksellista tasa-arvoa edistävään Tasku-ohjelmaan sekä opetukseen ja oppilaisiin. Presidentti tapasi myös kaupungin johtoa.

Savion koulun kymmenellä erityisluokalla opiskelee oppilaita esiopetuksesta peruskoulun päättäviin nuoriin. Vieraskielisten oppilaiden osuus perusopetuksessa on lähes kymmenen prosenttia ja varhaiskasvatuksessa vielä enemmän, kertoi toimialajohtaja Tina Larsson. Perheohjaajan rooli on osoittautunut toimivaksi, kodin sekä koulun välinen yhteydenpito on Tasku-ohjelmassa keskeisiä asioita.

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Savion koulun oppilaat tervehtivät riemukkaalla kuoro- ja rap-laululla, ’Elämä ei ole hassumpaa, kun Saviolla koulua käydä saa’. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Täydellä sydämellä Tuusulassa

Keravalta presidentti siirtyi Tuusulaan Jokelan koululle, jossa oli ohjelmassa yläasteen ja lukion oppilaiden kyselytunti. Presidentti kannusti avauspuheessaan nuoria opiskelemaan ja löytämään sellaista tekemistä ”mistä tosissaan tykkää. Ihmiselle ei ole mikään sen parempaa, kuin että pääsee töihin joka on samalla harrastus. Että on mukana on täydellä sydämellä siinä, mitä tekee”.

Oppilaat olivat kiinnostuneita presidentin ajatuksista mm. Ukrainan kriisistä ja Syyrian tilanteesta, työttömyydestä, Natosta ja pakolaispolitiikasta.

Kykymme ottaa vastaan on koetuksella, presidentti totesi. Päättäjätkin voivat katsoa peiliin, sillä merkit olivat näkyvissä Etelä-Euroopassa. ”Emme ymmärtäneet, että jonain päivänä kohtaamme muuttoliikkeen ja kohtaamme sen rysäyksellä, kuten nyt tapahtui”.

Myös harrastukset, lapsuus ja presidentin työ kiinnostivat Jokelassa. ”Kiehtovinta on tietynlainen hektisyys, tapahtuu asioita koko ajan. Ei pääse ikäänkuin homehtumaan. Tottakai suuret ja hankalat kysymykset voivat olla ikäviäkin, mutta sillä tavoin haastavia, että ne pitävät hyvin hereillä”, presidentti sanoi.

Aaltoenergiaa Järvenpäässä

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö tutustui miten AW-Energy optimoi testauslaitoksellaan aaltoenergiaa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Järvenpäässä presidentti Niinistö osallistui aaltoenergiateknologiaa valmistavan AW-Energyn testaus- ja koekäyttölaitoksen avajaisiin. Laitoksen juhlallisen käynnistämisen jälkeen presidentti tutustui, miten uusiutuvaa aaltoenergiaa hyödyntävää tekniikka optimoidaan eri olosuhteisiin. Toimitusjohtaja John Liljelundin mukaan aaltoenergiassa   on maailmanlaajuisesti huima 7200 gigawatin potentiaali. ”Suomelle aaltoenergiasta voi tulla vastaava vientituote, mitä tuulivoima on Tanskalle”, Liljelund sanoi. AW-Energyn WaweRoller on lähtöisin sukeltaja Rauno Koivusaaren ideasta ja aaltovoimapuisto on jo toiminnassa Portugalin rannikolla.

Keski-Uudenmaan vierailun lopuksi, presidentti Niinistö puhui ja tapasi kansalaisia Järvenpään Prisman aulassa. Sadesäästä huolimatta paikalla oli runsaasti kaupunkilaisia keskustelemassa ja kättelemässä presidenttiä. Muutamakin jäkeläinen selfie napsaistiin.

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Järvenpään Prisman aula kansalaistapaamisessa  nuorempaa polvea. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia