Kultarannan historiasta julkaistiin kirja

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Kirjan toimittanut Hannu Heikkilä esittelee presidenttiparin kanssa Kultaranta-kirjaa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentin kesäasuntoa Kultarantaa esittelevä kirja julkistettiin Mäntyniemessä maanantaina 20. lokakuuta. Kultaranta-niminen kirja kertoo Lars Sonckin suunnitteleman Kultarannan rakentamisesta, arkkitehtuurista, puistosuunnittelusta, sisustuksen monista vaiheista ja talon asukkaista.

Kultaranta-kirja kansi.

”Tämä teos on varsin upea ja todellakin monipuolinen”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi kirjan julkistamistilaisuudessa. Presidentti Niinistö kertoi, että kirja saa arvoisensa paikan kirjahyllystä ja kiitti julkistamistilaisuudessa kirjan tekijöitä: ”Olette tehneet äärimmäisen arvokkaan työn.”

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustannusjohtajan Tero Norkolan mukaan kolme vuotta kestänyt projekti on ollut monessa mielessä unelma. ”Kirja avaa lukijalleen näkymän siihen, miksi rakennus ympäristöineen on muotoutunut sellaiseksi, mitä se nyt on, mitä rakennuksella, sen sisustuksella ja puutarhalla on eri aikoina haluttu ilmaista.”

Liikemies Alfred Kordelinin kesäasunnokseen rakennuttama Kultarannan huvilatila siirtyi hänen kuolemansa jälkeen 1920-luvulla valtion omistukseen, ja eduskunnan päätöksellä siitä tehtiin tasavallan presidentin kesäasunto. Naantalin luonnonkauniissa merimaisemissa on vuosikymmenien varrella vieraillut myös valtionpäämiehiä eri puolilta maailmaa. 

Kultaranta on toiminut tasavallan presidenttien kesävirka-asuntona siis lähes sata vuotta. ”Kultarannan historiaan kertyy uusia sivuja kultakin tasavallan presidentiltä”, presidentti Niinistö kirjoittaa teoksen esipuheessa.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantaman kirjan on toimittanut Hannu Heikkilä, ja muita kirjoittajia ovat Pekka Korvenmaa, Jukka Relas ja Pirjo Uino. Valokuvaaja ja kuvatoimittaja on Taneli Eskola. Kirjan rahoittamiseen on osallistunut Alfred Kordelinin säätiö.

Lauri Kristian ja Signe Relander Kultarannan puutarhassa 1920-luvun lopulla. Kuva: Museovirasto

Lauri Kristian ja Signe Relander Kultarannan puutarhassa 1920-luvun lopulla. Kuva: Museovirasto

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Kultaranta-kirjan tekijät yhteiskuvassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia