Latvian presidentti Egils Levits vieraili Suomessa

Latvian presidentti Egils Levits teki työvierailun Suomeen keskiviikkona 28. elokuuta 2019. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Niinistö ja presidentti Levits kävivät viralliset keskustelut Presidentinlinnassa. Yhteisessä lehdistötilaisuudessa molemmat presidentit totesivat Suomen ja Latvian väliset suhteet erinomaisiksi. ”Keskusteluissamme oli hyvin vaikeaa löytää mitään, josta olisimme eri mieltä. Vaikka kahdenväliset suhteemme ovat erinomaiset, on niissä varmasti yhä kehittämisen varaa”, presidentti Niinistö sanoi.

”Keskustelimme varsin perusteellisesti yhteisistä arvoista kuten oikeusvaltioperiaatteesta, demokratiasta ja sananvapaudesta, joista Teillä, presidentti Levits, on hyvin paljon kokemusta”, presidentti Niinistö sanoi.

Mikä meitä yhdistää?

Tärkeimmäksi aiheeksi presidentti Niinistö nosti Euroopan unionin. ”Meidän on kysyttävä mikä meitä yhdistää? Tällä hetkellä keskustellaan valitettavasti enimmäkseen erimielisyyksistä. Meidän tulisi puhua yhteisistä intresseistä, joita on paljon. Miksi? Jotta voisimme tehdä Euroopan unionin vahvemmaksi ja äänemme kuuluvaksi pöydissä, joissa geopolitiikkaa tehdään.”

”Keskustelimme myös turvallisuudesta. On ilahduttavaa, että Eurooppa on herännyt pitkästä unesta, jossa maailma oli turvallinen ja teimme sitä yhä paremmaksi. Kaikki eivät ajattele vain kauniita ja hyviä asioita. Jotta pystyisimme puolustamaan hyvää, on oltava luja.”

Presidentit puhuivat myös Valko-Venäjän tilanteesta. ”Olen samaa mieltä kuin presidentti Levits, että naapurin eristäminen ei ole viisasta – olkoonkin että naapurilla on paljon ongelmia. On tärkeää säilyttää keskusteluyhteys ja dialogi.

Arvojen ja turvallisuuden lisäksi Suomen EU-puheenjohtajuuden painopisteistä keskustelussa oli esillä myös ilmastonmuutos.

Presidentti Levits tapasi työvierailullaan lisäksi eduskunnan varapuhemies Tuula Haataisen sekä vierailee Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksessa.

Kyseessä oli presidenttien Niinistö ja Levits ensitapaaminen. Latvian edellinen presidentti Raimonds Vējonis teki työvierailun Suomeen vuonna 2016. Presidentti Niinistö vieraili edellisen kerran Latviassa marraskuussa 2018.

Vierailun lehdistötilaisuus