Latvian presidentti vierailulla Suomessa – ”Suomi tekee töitä Itämeren jännitteiden lieventämiseksi” 

Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Latvian presidentti Raimonds Vējonis ja presidentti Sauli Niinistö kättelevät ennen virallisia vastaanottoseremonioita Presidentinlinnassa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

“Olet kolmas Baltian presidentti, joka vierailee Suomessa kuukauden sisään. Tämä kuvastaa Pohjoismaiden ja Baltian sekä Suomen ja Latvian hyvin tiiviitä suhteita. Erityisesti tällaisina aikoina on hedelmällinen yhteistyömme erityisen tärkeää”, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö 1. marraskuuta tavattuaan Suomessa vierailulla olleen Latvian presidentti Raimonds Vējoniksen. 

Presidentti Niinistö otti presidentti Vējoniksen vastaan Presidentinlinnassa. Presidentit keskustelivat muun muassa Suomen ja Latvian suhteista, ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä ja ajankohtaisista EU-aiheista. Myös energiaturvallisuus ja Itämeren ympäristöongelmat olivat aiheina. 

Itämeren turvallisuus taattava 

Presidentti Niinistö nosti Itämeren alueen turvallisuuden keskusteluiden tärkeimmäksi aiheeksi.  

”Jännitteet Itämeren alueella ovat kiristyneet.  Olemme nähneet, miten Nato tuo joukkojaan Baltian maihin. Tämä on tärkeää – paitsi ihmisten turvallisuuden takaamiseksi myös koko alueen vakauttamiseksi. Olemme kuitenkin osanneet odottaa, että Venäjä reagoi Naton toimiin ja nyt olemme reaktioita nähneet”, sanoi presidentti Niinistö viitaten muun muassa Venäjän Kaliningradiin tuomiin Iskander-ohjuksiin. 

”Mielestäni kaikki toiminta Itämeren alueen jännitteiden vähentämiseksi tai stabilisoimiseksi on tärkeää. Tämän eteen Suomi tekee töitä”, presidentti Niinistö korosti. Hän korosti myös Venäjän kanssa käytävän dialogin merkitystä ja totesi, että  dialogia painotettiin myös Naton Varsovassa kesällä pidetyn huippukokouksen loppuasiakirjassa. 

Presidentti Vējonis otti Suomen ja Ruotsin osallistumisen Varsovan huippukokoukseen esille lehdistötilaisuudessa. 

”Latvia on täysin Naton ja Suomen ja Ruotsin välisen yhteistyön vahvistamisen kannalla. Suomen ja Ruotsin osallistuminen Varsovan huippukokoukseen oli hyvä asia. Olen varma että tämä yhteistyö tulee jatkumaan. Varsovan kokous oli vasta lähtölaukaus”, sanoi presidentti Vejonis. 

Kaksoiskansalaisuuden myöntämistä harkittava 

Lehdistötilaisuudessa nousi esiin myös maiden sisäinen turvallisuus ja mahdollinen kaksoiskansalaisuuden aiheuttama turvallisuusriski. Presidentti Niinistön mielestä aiheesta on syytä keskustella. 

”Olen keskustellut asiasta jo kolmen Suomen hallituksen kanssa. Olen ottanut asian esiin myös eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa. Suomi myöntää kaksoiskansalaisuuden kaikkien maiden kansalaisille. Monissa Euroopan maissa kaksoiskansalaisuus myönnetään vain niille, jotka tulevat maasta, jotka myös vastavuoroisesti myöntävät kaksoiskansalaisuuksia”, presidentti Niinistö sanoi.

Kyseessä oli lyhyen ajan sisällä jo kolmas kerta, kun presidentit tapasivat.  Molemmat osallistuivat sekä syyskuussa Bulgariassa järjestettyyn Arraiolos-tapaamiseen että heinäkuussa Puolassa järjestettyyn Naton huippukokoukseen. Presidentti Vējonis kutsui presidentti Niinistön vierailulle Latviaan osana maiden 100-vuotisjuhlallisuuksia. Suomi viettää juhlavuottaan ensi vuonna, Latvia vuonna 2018. 

Video lehdistötilaisuudesta (englanniksi)

Kuvia

 Presidentti Niinistö vastaanotti Latvian presidentin Raimonds Vējoniksen vierailulle 1. marraskuuta 2016. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia  Viralliset vastaanottoseremoniat Presidentinlinnan Peilisalissa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia  Suomen ja Latvian kansallislaulut. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentit keskusteluissa. Vierailulla olivat esillä mm. Suomen ja Latvian suhteet, ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset ja ajankohtaisista EU-aiheista. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentit delegaatiokeskusteluisa. Myös energiaturvallisuus ja Itämeren ympäristöongelmat olivat keskustelujen aiheina. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia  Vierailun lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö korosti, että kaikki toiminta Itämeren alueen jännitteiden vähentämiseksi on tärkeää. 'Tämän eteen Suomi tekee töitä', presidentti sanoi. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia