Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite vierailulla Suomessa: Muuttunut turvallisuustilanne hallitsi keskusteluja 

Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö ja presidentti Grybauskaitė tervehtivät vastaanottoseremonioita seuraamaan tulleita liettualaisia opiskelijoita.Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaanotti Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitėn Presidentinlinnan edustalla pidetyissä seremonioissa 18. lokakuuta 2016. Grybauskaite on Suomessa kaksipäiväisellä virallisella vierailulla.

Seremonioiden jälkeen presidentit keskustelivat ensin kahden kesken ja sen jälkeen laajemmassa kokoonpanossa, johon kuului Liettuan puolelta muun muassa ulkoministeri Linas Linkevičius. Keskusteluissa käsiteltiin sekä Suomen että Liettuan suhteita että kansainvälisiä ajankohtaisia aiheita, kuten Itämeren turvallisuustilannetta, Venäjää ja Syyrian kriisiä.

Itämeren turvallisuus taattava

Keskusteluiden jälkeisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö sanoi Suomen pyrkivän kaikin keinoin edistämään Itämeren alueen turvallisuutta: ”Nato on tuomassa lisää joukkoja Baltian maihin ja Puolaan. Se on tervetullutta ja tarpeellista. Olemme kuitenkin myös nähneet, miten Venäjä reagoi tähän, kun olemme seuranneet Iskander-ohjuksien kuljetusta.  Tilanne ei ole kohentunut, mutta Suomi pyrkii edelleen aktiivisesti edistämään kaikkia keinoja, joilla Itämeren alueen turvallisuutta voisi parantaa. Se on hyvin tärkeää meille kaikille”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti Grybauskaitė sanoi, että Suomen ja Liettuan suhteista on tullut viime vuosina entistä tärkeämpiä erityisesti muuttuneen turvallisuustilanteen vuoksi.

”Meidän täytyy lisätä yhteistyötä turvallisuusasioissa, erityisesti kun puhutaan epätyypillisistä turvallisuusuhista, kuten hybridi- tai kyberuhista, propagandasta tai tiedustelutiedon vaihtamisesta. Näillä alueilla meillä on mahdollisuuksia tehdä tiiviimpää yhteistyötä ja lisätä alueen turvallisuutta”, Grybauskaite painotti.

Aleppo, Mosul ja Ukraina

Presidentti Niinistö nosti esiin myös Syyrian Aleppon pommitukset ja Irakin Mosulin taistelut sekä Ukrainan tilanteen.  ”Aleppossa myös siviilejä kuolee venäläisten pommittajien vuoksi. Mosulissa on meneillään taistelu, jossa yritetään vapauttaa kaupunki Isisistä. On tärkeää, että Mosulissa ei kehity tilannetta, jossa siviileitä vahingoitetaan.  Keskustelimme myös Ukrainan kriisistä. Olemme täysin samaa mieltä siitä, että EU:n ja kansainvälisen yhteisön täytyy jatkaa sanktioita, jos Minskin sopimusta ei täytetä.”, presidentti Niinistö korosti.

Suomen ja Liettuan taloudellinen yhteistyö tiivistä

Myös Suomen ja Liettuan välinen yhteistyö talouden saralla oli keskusteluissa esillä. ”Suomalaiset yritykset ovat olleet erittäin kiinnostuneita investoimaan Liettuaan. Olen varma, että näemme menestyksellistä taloudellista toimintaa tulevaisuudessa. Toivotamme myös tervetulleeksi Liettuan kiinnostuksen Suomea kohtaan”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti Grybauskaitėn mukaan erityisesti energia- ja lämmitysjärjestelmien investoinnit ovat hyviä esimerkkejä yhteistyöstä.

”Innovaatioiden ja uuden teknologian alueilla yhteistyö on erittäin tärkeää, koska Liettuasta on tulossa start up -yritysten kohtauspaikka. Teidän kokemuksenne korkeakoulutuksen kehittämisessä on meille keskeistä. Suomi on edistyneimpiä maita tässä suhteessa”, presidentti Grybauskaitė korosti.

Presidentinlinnasta presidentit siirtyivät kaupungintalolle, jossa Helsingin kaupunki tarjosi lounaan. Presidentti Grybauskaitė tapaa vierailunsa aikana myös puhemies Maria Lohelan sekä pääministeri Juha Sipilän. Kaksipäiväisen vierailun toisena päivänä presidentti vierailee Aalto-yliopistossa, jossa hän rehtori Tuula Teerin johdolla tutustuu toimintaan.

Video tiedotustilaisuudesta (englanniksi)

Tervetuloa Suomeen! Presidentti Sauli Niinistö ojensi Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitėlle kukat. #sauliniinistö #presidentinlinna #liettua #daliagrybauskaitė #presidentti #kukat

Kuva, jonka Tasavallan presidentin kanslia (@tpkanslia) julkaisi 18. 10ta 2016 klo 8.10 PDT

Kuvia

Kaartin soittokunta ja nuori kansalainen odottavat vierailun alkamista. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Tervetuloa Suomeen! Presidentti Sauli Niinistö ojensi Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitėlle kukat. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Kunniakomppanian tarkastus Pohjois-Esplanadilla. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Niinistö ja presidentti Grybauskaitė tervehtivät vierailua seuraamaan tulleita liettualaisia opiskelijoita, jotka opiskelevat Suomessa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Liettualaisten vierailudelegaation tervehtiminen. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Presidentinlinnan toisen kerroksen ikkunasta avautuu komeat maisemat. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Keskusteluissa käsiteltiin Suomen ja Liettuan suhteita sekä kansainvälisiä ajankohtaisia aiheita, kuten Itämeren turvallisuustilannetta, Venäjää ja Syyrian kriisiä. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Lehdistötilaisuus Presidentinlinnan Goottilaisessa salissa. ’Suomi  edelleen aktiivisesti edistämään kaikkia keinoja, joilla Itämeren alueen turvallisuutta voisi parantaa’, presidentti Niinistö sanoi. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Presidentit kävelivät Linnalta kaupungintalolle, Helsingin kaupungin tarjoamalle lounaalle. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia