Liettuan presidentti työvierailulla Suomessa  

Presidentti Sauli Niinistö ja Liettuan presidentti Gitanas Nausėda kättelevät yhteisen lehdistötilaisuuden päätteeksi Presidentinlinnan Goottilaisessa salissa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö ja Liettuan presidentti Gitanas Nausėda kättelevät yhteisen lehdistötilaisuuden päätteeksi Presidentinlinnan Goottilaisessa salissa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Liettuan presidentti Gitanas Nausėda teki työvierailun Suomeen tiistaina 5. marraskuuta 2019. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Niinistö ja presidentti Nausėda keskustelivat Presidentinlinnassa muun muassa Suomen ja Liettuan kahdenvälisistä suhteista, alueellisesta yhteistyöstä, Euroopan unionista ja Euroopan turvallisuudesta, Ukrainan tilanteesta sekä ilmastonmuutoksesta.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö totesi, että Suomen ja Liettuan kahdenväliset suhteet ovat erinomaiset. Presidentti Niinistö esitti myös kiitoksensa siitä, että Suomi oli uuden presidentin vierailukohteena Pohjoismaista ensimmäisenä. Presidentti Nausėda astui virkaansa heinäkuussa 2019.

Euroopan äänen tulee kuulua

”Keskustelimme myös paljon Euroopan unionista. Olimme yhtä mieltä siitä, että meillä pitäisi olla vahvempi Euroopan unioni”, presidentti Niinistö sanoi. ”Valitettavasti maailma ei ole vain kaunis ja kitkaton, vaan geopolitiikka on palannut valtapolitiikan myötä. Euroopan äänen tulee kuulua pöydissä, jossa ihmiskunnan tulevaisuudesta keskustellaan”.

Suomi on Pohjoismaiden ja Baltian maiden ns. NB8-yhteistyön puheenjohtajana vuonna 2021 ennen Liettuan vuoroa seuraavana vuonna. Presidentit totesivat, että myös Baltian ja Pohjoismaiden asukkaiden olisi tärkeätä tuntea toisensa paremmin. ”Täällä Itämeren alueella tulevaisuutemme on kuitenkin yhteinen” , presidentti Niinistö sanoi.

Presidentit keskustelivat myös Ukrainan tilanteesta. Presidentti Nausėda esitti kutsun Liettuan Vilnassa heinäkuussa 2020 isännöimään neljänteen Ukraina-tukikonferenssiin. Presidentti Niinistö totesi, että Suomi tulee olemaan paikalla tukemassa Ukrainan uutta presidenttiä ja uutta hallitusta.

Lehdistötilaisuuden jälkeen presidentit jatkoivat keskusteluja lounaalla muun muassa ilmastonmuutoksesta ja arktisesta alueesta.

Presidentti Nausėda tapasi työvierailullaan lisäksi pääministeri Antti Rinteen, eduskunnan puhemies Matti Vanhasen sekä laski seppeleen Hietaniemen hautausmaalle.

Kyseessä oli presidenttien Niinistö ja Nausėda ensitapaaminen. Liettuan edellinen presidentti Dalia Grybauskaitė teki virallisen vierailun Suomeen vuonna 2016. Presidentti Niinistö vieraili edellisen kerran Liettuassa helmikuussa 2018 Liettuan valtiollisen itsenäisyyden palauttamisen 100-vuotisjuhlan johdosta.

Video: presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus