Lohdutus-veistos palautettiin alkuperäiselle paikalleen Kultarannassa

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Johannes Haapasalon (1880-1965) pronssiveistos nimeltä Lohdutus on palautettu Kultarannan rantapuistosta takaisin muotopuutarhaan pergolan edustalle. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio huomasi veistoksen paikan vaihtuneen lukiessaan Kultarantaa koskevaa kirjallisuutta: ”Vanhoista valokuvista näin, että Lohdutus sijaitsi aiemmin pergolan puolikaaren edessä. Asiaa tutkittuani selvisi, että veistos oli siirretty rantapuistoon 1960-luvulla.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Haukio toivoivat veistoksen palauttamista paikalleen ja myös Museovirasto piti siirtämistä perusteltuna. Museovirasto toteaa lausunnossaan veistoksen sopivan hyvin päätytemppelein varustetun monumentaalisen pergolan eteen.

Veistos siirrettiin takaisin alkuperäiselle paikalleen torstaina 22. toukokuuta 2014. Ennen siirtoa veistoksen kunto tarkistutettiin konservaattorilla, joka myös laati siirtosuunnitelman ja valvoi siirron toteuttamisen. Lohdutus-veistokselta vapautuvalle paikalle rantapuistoon sijoitetaan kesäkuussa yksi vaihtuvan veistosnäyttelyn töistä.

Kultarannan rakennuttaja, liikemies Alfred Kordelin suunnitteli alun perin Kultarantaan veistospuistoa, mutta sen toteuttaminen jäi kuitenkin kesken. Veistospuiston toteutumattomassa suunnitelmassa pergolan edusta oli varattu John Munsterhjelmin Merkurius-veistokselle. Sen sijaan paikkaa koristi pitkään Wäinö Aaltosen muotoilema Alfred Kordelinin rintakuva. Sen korvasi 1930-luvulla juuri Johannes Haapasalon Lohdutus-patsas, joka saatiin Kultarantaan lahjoituksena Turun Yliopistolta.