Luxemburgin suurherttua valtiovierailulla Suomessa

Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Vilkutukset Presidentinlinnan parvekkeelta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Luxemburgin suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa olivat valtiovierailulla Suomessa 10.-12. toukokuuta tasavallan presidentti Sauli Niinistön kutsusta. Viralliset keskustelut käytiin Presidentinlinnassa keskiviikkona 11. toukokuuta. Keskusteluissa olivat esillä erityisesti Euroopan ajankohtainen tilanne, kuten maahanmuutto ja pakolaisuus sekä talous ja kilpailukyky. Myös turvallisuuspoliittiset kysymykset ja maiden kahdenväliset suhteet olivat aiheina: ”Maillamme on hyvin läheiset suhteet. Pieninä maina meillä on samanlainen ajatusmaailma, voimme olla avoimia ja suoria toisillemme ja näemme asiat konkreettisesti”, presidentti Niinistö totesi keskustelujen jälkeen.

Presidentti Niinistön mukaan molemmat maat kantavat huolta EU:n tulevaisuudesta. ”Puhuimme Euroopan yhteisön syntyajoista, sen alkuperäisistä tavoitteista, rauhasta ja turvallisuudesta sekä perusarvoista, demokratiasta ja ihmisoikeuksista, joita sittemmin on alettu pitää itsestäänselvyyksinä. Nykyisessä maailmantilanteessa on tärkeä muistaa nämä perusarvot, ja se miten tärkeä asia rauha on jokaiselle ihmiselle.”

Maahanmuuton ja pakolaisuuden suhteen presidentti Niinistö painotti, että 28 kansallisen ratkaisun sijaan EU:n olisi löydettävä yksi yhteinen ratkaisu. ”Tämä on ensimmäinen askel, jotta voimme hallitusti tarjota suojaa niille, jotka sitä todella tarvitsevat.”

Presidentti Niinistö kiitti Luxemburgia EU-puheenjohtajakaudella tehdystä työstä Pariisin ilmastosopimuksen edistämisessä. 

Valtiovierailulla ovat mukana Luxemburgin hallituksesta varapääministeri ja talousministeri Etienne Schneider, ulkoministeri Jean Asselborn sekä ympäristöministeri Carole Dieschbourg. Ministereillä oli myös omia kahdenvälisiä tapaamisia. 

Valtiovierailun yhteydessä Suomeen saapui laaja yritysvaltuuskunta, ja keskiviikkona 11.5. järjestettiin talousfoorumi, jonka presidentti Niinistö ja suurherttua Henri avasivat. Puheenvuorossaan presidentti Niinistö kiinnitti huomiota Suomen ja Luxemburgin samankaltaisiin taloushaasteisiin: molemmilla on tarve monipuolistaa talouttaan ja löytää uusia kasvun lähteitä. Myös ratkaisut ovat olleet samansuuntaisia: molemmat maat ovat edistävät aktiivisesti kauppaa ja investointeja ulkomailla, sekä uskovat julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksiin. Yhteistyömahdollisuuksia on esimerkiksi ICT-, digitalisaatio-, ja clean tech –sektoreilla sekä biotaloudessa ja terveyspalveluissa.

Vierailun aikana suurherttuapari tutustui suomalaiseen elinkeinoelämään, tieteeseen ja tutkimukseen, kulttuuriin sekä luontoon. Ohjelmassa oli mm. seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalle sekä vierailut eduskuntaan, Aalto-yliopistoon, teknologian tutkimuskeskus VTT:hen, koululaisille suunnattuun Yrityskylään sekä luontokeskus Haltiaan.

Luxemburgin suurherttua on edellisen kerran ollut valtiovierailulla Suomessa 1993. Edellisen valtiovierailun Suomesta Luxemburgiin teki presidentti Halonen vuonna 2008.

Kuvia

 Kaikki valmista, Luxemburgin suurherttua Henrin ja suurherttuatar Maria Teresan valtiovierailun vastaaottoseremoniat voivat alkaa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Kauppatorille oli kerääntynyt runsaasti ihmisiä katsomaan kesäisessä säässä järjestettyjä seremonioita  tiistaina 10. toukokuuta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio ottivat vieraat vastaan Presidentinlinnan edessä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia.
 Suurherttua Henri ja presidentti Niinistö tarkastivat kunniakomppanian ja tervehtivät  Luxemburgin vierailudelegaation. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia.  Vilkutukset Presidentinlinnan parvekkeelta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia.  Valtiovierailun lahjojen vaihto Keltaisessa salissa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia.
 Tiistaina 10. toukokuuta presidenttipari järjesti juhlapäivällisen valtiovierailun kunniaksi. Presidenttipari ja suurherttuapari kättelevät vieraat ennen päivällisen alkua. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia.  Valtiovierailun yhteydessä Suomeen saapui laaja yritysvaltuuskunta, ja keskiviikkona 11.5. järjestettiin talousfoorumi, jonka presidentti Niinistö ja suurherttua Henri avasivat. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia.  Puheenvuorossaan presidentti Niinistö kiinnitti huomiota Suomen ja Luxemburgin samankaltaisiin taloushaasteisiin: molemmilla on tarve monipuolistaa talouttaan ja löytää uusia kasvun lähteitä. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia.
 Presidentti Niinistö ja suurherttuatar Maria Teresa keskustelevat Helsingin kaupungin tarjoamalla lounaalla keskiviikkona 11. toukokuuta. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia.  Virallisten keskustelujen jälkeen presidentti ja suurherttua antoivat lehdistölle lausunnot. 'Maillamme on hyvin läheiset suhteet. Pieninä maina meillä on samanlainen ajatusmaailma, voimme olla avoimia ja suoria toisillemme ja näemme asiat konkreettisesti', presidentti Niinistö totesi. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia.

Video: Lausunnot medialle

Virallinen kuva Goottilaisessa salissa on juuri otettu. #luxembourg #luxemburg #grandduke #suurherttua #sauliniinistö #jennihaukio #valtiovierailu

Kuva, jonka Tasavallan presidentin kanslia (@tpkanslia) julkaisi 10. 05ta 2016 klo 8.55 PDT