Presidentti Niinistö Mosambikin presidentin työvierailulla: Kaikki työ rauhan eteen on arvokasta

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Mosambikin presidentti Filipe Nyusi teki työvierailun Suomeen 16.–17. marraskuuta 2022. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Niinistö ja presidentti Nyusi kävivät viralliset keskustelut Presidentinlinnassa keskiviikkoaamuna. Suomen ja Mosambikin kahdenvälisten suhteiden lisäksi aiheina olivat muun muassa Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota, Mosambikin tuleva jäsenyys YK:n turvallisuusneuvostossa, ruokaturvakysymykset sekä ilmastonmuutos.

Keskustelujen jälkeisessä yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö sanoi Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaneen suuria kärsimyksiä Ukrainassa, mutta myös suuria ongelmia muualla maailmassa esimerkiksi energiahuollon ja ruokaturvan suhteen. ”Tässä suhteessa jaamme sen mielipiteen, että rauhan saavuttaminen jossakin vaiheessa on välttämätöntä ja että kaikki työ sen eteen on arvokasta.”

Talousvaltuuskunta mukana vierailulla

Mosambikin presidentillä on vierailulla mukanaan laaja talousvaltuuskunta. Presidentti Niinistö totesikin, että Suomen ja Mosambikin välisen talousyhteistyön lisääminen tukee myös kehitysyhteistyön tavoitteita. Mosambik on ollut Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyön kumppanimaa.

”Suomen osalta me haluamme kertoa, että tasa-arvo, koulutus ja hyvä hallinto ovat olleet avainasemassa siihen, että Suomi on noussut hyvinvointivaltioksi. Näitä kokemuksia me olemme valmiita milloin tahansa jakamaan kanssanne.”

Presidentti Niinistö otti esille myös ilmastonmuutoksen, joka koettelee myös Mosambikia. Mosambik liittyi tänä vuonna valtiovarainministerien ilmastokoalitioon, jonka puheenjohtajana Suomi on toiminut. ”Se on eräs kansainvälisen yhteistyön tapa hakea ratkaisuja”, hän sanoi.

Presidentti Nyusin ohjelmassa on myöhemmin keskiviikkona tapaamiset eduskunnan puhemies Matti Vanhasen, pääministeri Sanna Marinin sekä ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa. Lisäksi hänelle on järjestetty tapaaminen suomalaisen kirjekaverinsa kanssa noin 50 vuoden takaa.

Torstaina 17. marraskuuta presidentti Nyusi puhuu Business Finlandin järjestämässä Mosambikin ja Suomen yritysmahdollisuuksia käsittelevässä seminaarissa sekä tutustuu suomalaisiin yrityksiin. Lisäksi hän perehtyy suomalaiseen koulutusjärjestelmään Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa. Suomi on tukenut Mosambikissa erityisesti peruskoulutuksen kehittämistä.

Edellinen presidenttitason vierailu Mosambikista Suomeen oli vuonna 2008, jolloin presidentti Tarja Halonen emännöi presidentti Armando Guebuzan valtiovierailua.

Tallenne

Presidentti Niinistön ja Mosambikin presidentin Filipe Nyusin yhteinen lehdistötilaisuus noin klo 11.30

Yhteinen tiedotustilaisuus Presidentinlinnassa 16. marraskuuta 2022. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia