Muuttoliike sekä Syyrian, Irakin ja ISILin tilanne esillä TP-UTVA:ssa

Valtioneuvoston viestintäosasto
Tiedote 491/2015
18.9.2015

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat perjantaina 18. syyskuuta ajankohtaisesta Välimeren ja Kaakkois-Euroopan muuttoliikekriisistä sekä Euroopan yleisestä maahanmuuttotilanteesta ja sen vaikutuksista Suomeen. Kiihtyvän muuttoliikekriisin ratkaisemiseksi ja pitkäjänteisten tulosten aikaansaamiseksi on puututtava pakotetun muuttoliikkeen taustasyihin. Tämä edellyttää yhteistyön ja vuoropuhelun tiivistämistä lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa. EU:n ja keskeisten Afrikan lähtö- ja kauttakulkumaiden välinen huippukokous Maltan Vallettassa marraskuussa sekä mahdollisesti jo lokakuussa pidettävä korkean tason konferenssi Länsi-Balkanin maahantuloreitin haasteista ovat tässä keskeisessä asemassa.

Kokouksessa keskusteltiin myös Syyrian ja Irakin tilanteesta sekä äärijärjestö ISILin muodostamasta alueellisesta uhasta. Maiden epävakaa turvallisuustilanne sekä alueen humanitaarinen kriisi ovat merkittäviä taustasyitä kasvaneeseen muuttoliikkeeseen.

Valiokunta käsitteli lisäksi ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon ja puolustusselonteon valmistelun käynnistämistä hallitusohjelman mukaisesti.

Lisätietoja: osastopäällikkö Jukka Salovaara, p. 0295 350 636, johtava asiantuntija Pekka Hyvönen, p. 0295 351 341 (muuttoliike), ulkoasiainministeriö; kansliapäällikkö Päivi Nerg, p. 0295 418 803, sisäministeriö (muuttoliike); johtava asiantuntija Hannu Kyröläinen, p. 0295 351 027, ulkoasiainministeriö (ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko); ylijohtaja Esa Pulkkinen, p. 0295 140 300, puolustusministeriö (puolustusselonteko).