Namibian presidentti vieraili Suomessa

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio toivottivat Namibian presidentin Hifikepunye Pohamban ja puoliso Penehupifo Pohamban tervetulleiksi valtiovierailulle Suomeen 12. marraskuuta 2013. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Namibian presidentti Hifikepunye Pohamba puolisoineen teki valtiovierailun Suomeen 11.-13. marraskuuta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen vastaanotti vieraat valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa tiistaina 12. marraskuuta.

Presidentti Niinistö korosti keskustelujen jälkeen tiedotustilaisuudessa Suomen ja Namibian pitkäaikaisia ja hyviä suhteita, jotka käynnistyivät jo 1800-luvulla lähetystoiminnan myötä. ”Nykyään maillamme on laajat yhteydet niin poliittisella tasolla kuin kulttuuri-, opetus-, tiede- ja kaupan aloilla sekä kirkkojen välillä”.

Suomi on päättänyt korottaa Windhoekin edustuston suurlähetystön tasolle. Yhteistyön tiivistämistä jatketaan myös muilla aloilla, kuten opetuksessa ja kaivostoiminnassa, presidentti Niinistö sanoi. ”Kaivostoiminta Namibiassa on varmasti suomalaisia yrityksiä kiinnostava ala. Tämäkin osoittaa, että meillä on potentiaalia kasvattaa ja monipuolistaa kauppaamme”.

Presidentti Niinistö totesi Namibian saavuttaneen edistystä demokratian ja hyvän hallinnon alalla. Maata koetteleva kuivuus oli myös esillä, lisäksi keskustelua käytiin alueellisista ja globaaleista kysymyksistä sekä kehitysnäkymistä.

Suomalaisyritykset tervetulleita

Presidentti Pohamba kiitti omassa puheenvuorossaan Suomea pitkäaikaisesta tuesta Namibialle ja toivotti erityisesti suomalaisyritykset tervetulleiksi investoimaan Namibiaan. ”Liiketoiminta hyödyntää molempia”, presidentti Pohamba muistutti.

”Suomi on tehnyt maamme hyväksi paljon”, presidentti Pohamba sanoi. ”Lähetimme itsenäistymistaistelun aikana nuoria opiskelemaan Suomeen. Monista heistä on tullut korkeasti koulutettuja eri alojen osaajia, jotka nyt rakentavat parempaa Namibiaa”. Presidentti Pohamba esitteli delegaatiossa mukana olleen pitkäaikaisen ministerin Nickey Iyambon, joka opiskeli Suomessa 1960-luvulla.

Presidenttien keskustelujen jälkeen ohjelmassa oli Helsingin kaupungin tarjoama lounas, seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalla sekä vierailu eduskunnassa. Päivän päätti presidenttiparin tarjoama päivällinen Säätytalolla.

Vierailun viimeisen päivän ohjelmassa oli tutustuminen Geologian tutkimuskeskukseen sekä Helsingin yliopiston kirjastoon. Presidentti Pohamba tapasi lisäksi pääministeri Jyrki Kataisen sekä Suomessa asuvia namibialaisia ja Suomi-Namibia-seuran edustajia.

Kuvia

 Kadetit marssivat valtiovierailun kunniavartioon. Namibian presidentin valtiovierailun vastaanottoseremoniat järjestettiin Smolnan edessä Eteläesplanadilla. Namibian lippu liehuu vierailua seuraamaan tulleen yleisön joukossa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio toivottavat Namibian presidentin Hifikepunye Pohamban puolisoineen tervetulleeksi valtiovierailulle Suomeen.
 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio toivottavat Namibian presidentin Hifikepunye Pohamban puolisoineen tervetulleeksi valtiovierailulle Suomeen. Kunniakomppanian tarkastus. Presidentti Niinistö tervehtii Namibian vierailudelegaation. Kättelyvuorossa pitkäaikainen ministeri Nickey Iyambo, joka on opiskeli 1960-luvulla Suomessa.
 Valtiovierailun vastaanottoseremoniat ja viralliset keskustelut järjestettiin Smolnassa. Presidentti Hifikepunye Pohamban puoliso Penehupifo Pohamba kirjoittaa vieraskirjaan. Maljat valtiovierailun kunniaksi.
 Presidentti Pohamba ja presidentti Niinistö kahdenvälisissä keskusteluissa. Suomella ja Namibialla on pitkäaikaiset ja hyvät suhteet, jotka käynnistyivät jo 1800-luvulla lähetystoiminnan myötä. Presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus keskustelujen jälkeen valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Presidentti Niinistö totesi Namibian saavuttaneen edistystä demokratian ja hyvän hallinnon alalla. Yhteistyön tiivistämistä jatketaan myös muilla aloilla, kuten opetuksessa ja kaivostoiminnassa.
 Suomi on tehnyt maamme hyväksi paljon, presidentti Pohamba sanoi. ‘Itsenäistymistaistelun aikana lähetimme nuoria opiskelemaan Suomeen. Monista heistä on tullut eri aloilla korkeasti koulutettuja, jotka nyt rakentavat parempaa Namibiaa’. Presidentit saapuvat lounaalle Helsingin kaupungintalolle. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen toivottaa presidentti Pohamban tervetulleeksi Helsingin kaupungin lounaalle.
Namibian presidentti Hifikepunye Pohamba tutustui keskiviikkona 13. marraskuuta Geologia tutkimuskeskukseen yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa. Pääjohtaja Elias Ekdahl toivotti vieraat tervetulleiksi. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Geonäyttelyyn opasti presidenttejä GTK:n ohjelmajohtaja Hannu Idman. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Presidentit saapuvat Helsingin yliopiston kirjastoon, uuteen Kaisa-taloon, oppaanaan yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Keskusteluissa opiskelijoiden kanssa. Helsingin yliopistolla ja Namibian yliopistolla on ollut yhteistyösopimus 15 vuoden ajan ja opiskelijavaihto on tiivistä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia