Norjan kuningaspari valtiovierailulla Suomessa

Vilkutukset Presidentinlinnan parvekkeelta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Vilkutukset Presidentinlinnan parvekkeelta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio toivottivat Norjan kuninkaan Harald V:n ja kuningatar Sonjan tervetulleiksi Presidentinlinnalla 6. syyskuuta 2016 järjestetyissä vastaanottoseremonioissa. Juhlallisten seremonioiden jälkeen delegaatiot kävivät keskustelut presidentti Niinistön ja kuningas Haraldin johdolla. 

Avatessaan keskustelut presidentti Niinistö totesi pohjoismaiselle yhteistyölle olevan tilausta. Presidentti muistutti Pohjoismaiden olevan kärkisijoilla oikeastaan kaikissa hyviä asioita mittaavissa tutkimuksissa. Tätä hyvää mainetta voisi presidentin mukaan hyödyntää nykyistä paremmin. 

Keskustelun aiheina oli mm. arktinen yhteistyö, Venäjä, Ukraina, EU:n tila sekä Ison-Britannian Brexit-äänestyksen merkitys. Myös Suomen ja Norjan välinen mahdollinen terveysalan yhteistyö nousi aiheeksi. Keskusteluihin osallistuivat mm. Norjan ja Suomen ulkoministerit Børge Brende ja Timo Soini sekä terveysministerit Bent Høie ja Pirkko Mattila. 

Presidentti Niinistö nosti esiin Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden, jonka Suomi ottaa vastaan kahdeksi vuodeksi keväällä 2017. Presidentin mukaan Arktisen neuvoston puitteissa on mahdollisuus yhteistyöhön myös Yhdysvaltain ja Venäjän välillä. Presidentti Niinistö on pitänyt esillä mahdollisuutta järjestää korkeimman tason huippukokous Suomen puheenjohtajuuden aikana, mikäli olosuhteet huippukokoukselle ovat suotuisat.  

Presidentti summasi keskustelut näin: ”Olimme ystävien kesken ja tunnelma oli sen mukainen. Maillamme on paljon samantyyppisiä ongelmia – ja näemme niihin samanlaisia ratkaisuja.” 

Presidentinlinnasta kuningaspari jatkoi eduskuntaan, jossa heidät vastaanotti puhemies Maria Lohela. He tapasivat tiistaina myös pääministeri Juha Sipilän ja laskivat seppeleet Hietaniemen hautausmaalla. Lisäksi kuningaspari ja presidenttipari osallistuivat Helsingin kaupungin tarjoamalle lounaalle Kaupungintalolla. Päivän päätteeksi presidentti Niinistö ja rouva Haukio tarjoavat juhlapäivällisen Presidentinlinnassa. 

Talousseminaarissa esillä peliteollisuus ja e-terveydenhuolto 

Keskiviikkona presidenttipari ja kuningaspari osallistuivat Wanhassa Satamassa järjestettyyn talousseminaariin. Seminaarissa pitämässään puheessa presidentti Niinistö sanoi, että Suomen ja Norjan tulisi perinteisen kaupankäynnin lisäksi rakentaa uudenlaista kumppanuutta, johon kuuluu myös tutkimusta, kehittämistä ja innovointia. 

Arktisella alueella mahdollisuuksia löytyy, mutta ympäristöhaasteet on otettava huomioon, presidentti totesi. ”Pohjoisimpiin alueisiin kuuluvilla Suomella, Ruotsilla ja Norjalla on ainutlaatuinen mahdollisuus lisätä yhteistyötään, saada äänensä kuuluviin ja erityisosaamisensa näkyviin.” 

Pohjois-Skandinavian kehittäminen hyödyttää kaikkia ja esimerkkinä uudenlaisesta yhteistyöstä presidentti Niinistö mainitsi matkailua markkinoivan Visit Arctic Europe -hankkeen. Seminaarin jälkeen presidenttipari ja kuningaspari tutustuivat peliteollisuuden ja e-terveydenhuollon työpajoihin. Kuningatar Sonja ja presidentti Niinistö pääsivät kokeilemaan norjalaista, miljoonia kertoja ladattua Fun Run -mobiilipeliä. 

Iltapäivällä ohjelmassa oli vierailu lääketieteen tutkimus- ja opetuskeskuksessa Biomedicumissa. Esillä olivat terveysalan yhteistyö ja terveysteknologian kehitysnäkymät. Talouselämän pyöreän pöydän keskustelut pidettiin iltapäivällä Kalastajatorpalla, jossa Norjan kuningaspari järjesti illalla konsertin ja vastaanoton.

Torstaina valtiovierailun ohjelma jatkui Oulussa. Vierailun Oulun-osuudella kuningasparia isännöivät elinkeinoministeri Olli Rehn puolisoineen sekä kaupunginjohto. Päivän aikana kuningas Harald ja kuningatar Sonja vierailivat Oulun yliopistolla, Nokian Ruskon tehtaalla ja Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa. Kaupunki tarjosi kuningasparille ja seurueelle lounaan Oulun kaupungintalolla.

Valtiovierailuseurueeseen kuului myös mm. elinkeinoministeri Monica Mæland, puolustusministeri Ine Eriksen Søreide sekä laaja liikemiesvaltuuskunta. 

Kuvia

 Suomen ja Norjan liput liehuivat vierailun kunniaksi Kauppatorilla. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Presidenttipari otti vastaan Norjan kuningas Harald V:n ja kuningatar Sonjan valtiovierailulle tiistaina 6. syyskuuta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Presidenttipari otti vastaan Norjan kuningas Harald V:n ja kuningatar Sonjan valtiovierailulle tiistaina 6. syyskuuta. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
 Kohta soivat Norjan ja Suomen kansallislaulut. Kuva: Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Kunniakomppanian tarkastus. Kauppatorilta seurasi vastaanottoseremonioita runsaasti väkeä aurinkoisessa säässä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö ja rouva Haukio tervehtivät Norjan delegaation. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
 Kuningatar Sonja ja rouva Jenni Haukio. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Vilkutukset parvekkeelta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Kuningas Harald kirjoittaa Linnan vieraskirjaan. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
 Valtiovierailun lahjojen vaihto. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia  Yhteiskuvassa Presidentinlinnan Goottilaisessa salissa: rouva Jenni Haukio, presidentti Sauli Niinistö, kuningas Harald V ja kuningatar Sonja. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Keskusteluissa tasavallan presidentin työhuoneessa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
 Virallisten keskustelujen aiheina olivat mm. arktinen yhteistyö, Venäjä, Ukraina, EU:n tila sekä Ison-Britannian Brexit-äänestyksen merkitys. Myös Suomen ja Norjan välinen mahdollinen terveysalan yhteistyö oli esillä. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Kuningas ja presidentti keskustelevat Pohjois-Esplanadilla, matkalla Helsingin kaupungin tarjoamalle lounaalle. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Kuningas Harald ja kuningatar Sonja laskivat seppeleet Hietaniemen hautausmaalle 6. syyskuuta. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Kuningas Harald ja kuningatar Sonja laskivat seppeleet Hietaniemen hautausmaalle 6. syyskuuta. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Juhlapäivällinen Presidentinlinnassa tiistaina 6. syyskuuta 2016: presidentti Sauli Niinistö, kuningas Harald V, kuningatar Sonja ja rouva Jenni Haukio. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Juhlapäivällinen Presidentinlinnassa, kättelyvuorossa Norjan ulkoministeri Børge Brende. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Juhlapäivällinen Presidentinlinnassa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Niinistö puhui Presidentinlinnassa järjestetytyllä juhlapäivällisellä. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Norjan kuningasparin valtiovierailu jatkui keskiviikkona 7. syyskuuta Suomen ja Norjan yhteistyön merkeissä. Kuningas Harald, rouva Jenni Haukio, kuningatar Sonja ja presidentti Niinistö saapumassa talousseminaariin, joka järjestettiin Katajanokalla Wanhassa Satamassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Niinistö puhui talousseminaarissa ja totesi, että arktisella alueella yhteistyömahdollisuuksia löytyy, mutta ympäristöhaasteet on otettava huomioon. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Talousseminaarin jälkeen olivat vuorossa peliteollisuuden ja e-terveydenhuollon työpajat. Kuningatar Sonja ja presidentti Niinistö pääsivät kokeilemaan norjalaista, miljoonia kertoja ladattua Fun Run -mobiilipeliä. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Kuningatar Sonja puhui seminaarin lounaalla mm. tasa-arvosta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia