Pariisin terrori-iskut, Syyria ja Ukraina sekä Suomen kriisinhallintaosallistuminen esillä TP-UTVA:ssa

Valtioneuvoston viestintäosasto
Tiedote 624/2015
20.11.2015

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat perjantaina 20. marraskuuta Ranskan Pariisin terrori-iskujen jälkeen esittämästä avunantopyynnöstä. Suomi vastaa Ranskan pyyntöön ja tukee EU:n avunantolausekkeen toimeenpanoa poliittisesti ja konkreettisin toimin. Tukitoimista keskustellaan Ranskan kanssa. Suomen mahdollisia tukitoimia voisivat olla tuen vahvistaminen Erbilissä Pohjois-Irakissa sekä sotilaallisissa kriisinhallintaoperaatioissa Malissa ja Välimerellä. Kansainvälisen avun antamista ja vastaanottamista koskevan lainsäädännön valmistelu pyritään saamaan päätökseen pikaisesti.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat myös Syyrian ja Ukrainan konfliktien tilanteesta. Suomi pitää tärkeänä, että kansainvälisen Syyrian tukiryhmän jäsenet pääsivät Wienissä 14.11. yhteisymmärrykseen Syyrian konfliktin poliittisen prosessin pääpiirteistä. Tulitaukorikkomusten lisääntyminen viime päivinä Itä-Ukrainassa on huolestuttavaa. Suomi katsoo, että Etyjin tarkkailijoille tulee taata täysi pääsy alueelle. Separatistialueiden erillisvaaleista olisi löydettävä pikainen sopu Minskin sopimuksen mukaisesti.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat Suomen osallistuvan jatkossakin vahvalla ja monipuolisella panoksella kansainväliseen kriisinhallintaan, nopean toiminnan joukkoihin sekä kansainväliseen koulutus- ja harjoitustoimintaan. Kokouksessa linjattiin Suomen jatkavan osallistumistaan Naton Resolute Support –operaatioon Afganistanissa sekä YK:n UNIFIL-operaatioon Libanonissa.

Lisätietoja: apulaisosastopäällikkö Timo Kantola, p. 0295 351 477, osastopäällikkö Jarno Syrjälä, p. 0295 351 300 (Syyria), apulaisosastopäällikkö Vesa Vasara, p. 0295 351 723 (Ukraina ja Venäjä), ulkoasiainministeriö; yksikön johtaja Helena Partanen, p. 0295 140 310, puolustusministeriö.