Presidentinlinnan kaksivuotinen peruskorjausurakka on puolivälissä. Perustusten vahvistamistyö on saatu päätökseen ja parhaillaan uusitaan vesikattoa ja talotekniikkaa.
”Presidentinlinnan perustukset olivat mittavin ongelma. Myös talotekniikka oli käyttöikänsä päässä ja vuosikorjauskustannukset kasvoivat vuosi vuodelta”, linnanvouti Anne Puonti kertoi medialle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa tiistaina 5. marraskuuta. Peruskorjaus tarjoaa tilaisuuden myös kulkuyhteyksien ja esteettömyyden parantamiseen. Rakenteita ja pintoja kunnostetaan ja rakennuksen turvallisuutta parannetaan. Linnan kalusteiden kunnostus on kilpailutettu, ja pieni osa entisöidään yhteistyössä alan oppilaitosten kanssa.
Perustusten kunto osoittautui heikommaksi kuin ennalta luultiin. ”Perustukset eivät menneet sille syvyydelle kuin oli ajateltu ja rakenteet on toteutettu toisin kuin vanhoissa suunnitelmissa. Rakennus on erittäin herkkä painumiselle”, projektijohtaja Timo Palkonen SRV Oy:stä kertoi.
Suihkupaalutuksella toteutettu perustusten vahvistaminen valmistui syyskuussa 2013. Menetelmässä maahan tehdään betonipilarit paineistetun sementtisuihkun avulla. Peruskorjaustyö jatkuu ensi vuoden lokakuuhun saakka. ”Presidentinlinnaan päästään muuttamaan itsenäisyyspäivään 2014 mennessä kuten oli suunniteltu”, linnanvouti Puonti sanoi.
Presidentinlinnan työmaa on tällä hetkellä Suomen suurin konservointityömaa. Museovirasto on osallistunut hankkeeseen suunnittelun alkuvaiheista lähtien. Hanke on työllistänyt tähän mennessä noin tuhat henkilöä ja yrityksiä mukana hankkeessa yli sata. Peruskorjaukseen on varattu noin 45 miljoonaa euroa. Kustannusarvio tarkentuu rakennustöiden edetessä korjausrakentamisen luonteesta johtuen.
Viime kesänä Ateneumissa oli esillä Presidentinlinnaan sijoitetuttua taidetta ja esineistöä. Näyttely on nyt esillä Vaasassa Tikanojan taidekodissa 2.11.2013–16.2.2014.
Kuvia